Pici, csúnya és nem mindig ártalmatlan – A legjobb praktikák kullancsok ellen

A napsütés, a jó idő kicsalogat minket a szabadba, hiszen ilyenkor jól esik kimozdulni, kirándulni, túrázni a zöldülő erdőben vagy akár elnyúlni a parkban. Kirándulás után azonban érdemes alaposan átnézni magad, ugyanis tavasszal, az ébredő természetben a kullancsok is egyre aktívabbá válnak. Éppen ezekben a hónapokban - márciustól júniusig - van a kullancsok aktivitásának csúcsidőszaka.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. május 11. Gyarmati Orsolya

A napsütés, a jó idő kicsalogat minket a szabadba, hiszen ilyenkor jól esik kimozdulni, kirándulni, túrázni a zöldülő erdőben vagy akár elnyúlni a parkban. Kirándulás után azonban érdemes alaposan átnézni magad, ugyanis tavasszal, az ébredő természetben a kullancsok is egyre aktívabbá válnak. Éppen ezekben a hónapokban – márciustól júniusig – van a kullancsok aktivitásának csúcsidőszaka.


Hol van a legtöbb kullancs?

A kullancsokkal kapcsolatos egyik legelterjedtebb tévhit, hogy csak a hegyekben vagy a sűrű erdőben csíphetik meg az embert. Nem kell vidékre menni, a városokban is esély van arra, hogy kullancs fúródik a bőrbe. Ha nem a hegyekben túrázol, hanem Budapest leggyakrabban látogatott kirándulóhelyein, például a Margitszigeten vagy a Normafánál töltöd a napot, abban az esetben is érdemes az esti fürdés előtt átnézni magadat. Sőt, még akkor is, ha csak a parkban ejtőzöl, vagy a játszótéren töltötted a délutánt a gyerekekkel. A kullancsok fő élőhelye ugyan az erdő, de a fűben, az alacsony bokrok ágain bárhol meglapulhatnak. A ruhán kapaszkodva akár órákkal a kirándulás után is beférkőzhetnek a pulóver és a nadrág alá, elérve a bőrt.

A kullancsok bárhol a bőrödbe akaszkodhatnak, de a hajas fejbőr, a nyak, a hónalj, a has, az ágyék és a térdhajlat területét a kirándulást követően érdemes különös figyelemmel átnézni a család minden tagján. A kullancsok gyakran annyira aprók, hogy szabad szemmel csak nagyon közelről lehet észrevenni őket. Csípésük helye viszket, “zavar”, ezért ha hasonlót érzel, érdemes rögtön megnézni az érintett helyet.

Hogyan kerüld el a kullancscsípést?

  • A túrázás vagy a szabadban töltött idő alatt szorosan fogd össze a hajadat.
  • Kirándulj zárt ruházatban! Gyűrd a bakancsba, zokniba a nadrág szárát, és viselj sapkát.
  • Használj kullancsriasztó spray-t, amelyet többször is magadra fújsz a túra alatt.
  • A kullancsok az árnyékban, a sűrű növényzetben élnek, a napfényt nem szeretik, így ezeken a területeken fokozottan figyelj!