Plukkido – hogy még jobb szülő lehess!

Nem találok hangot a lányommal. Úgy érzem, rossz anya vagyok. Ez a gyerek egyszerűen érthetetlen! Hányszor és hányszor mondjuk-halljuk ezeket a mondatokat! Hogy könnyebb legyen, egy pszichológus és egy szociálpedagógus olyan játékot alkotott, amely éppen az ilyen helyzetekben segít.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
benefitto
2016. május 27. Gyarmati Orsolya

Nem találok hangot a lányommal. Úgy érzem, rossz anya vagyok. Ez a gyerek egyszerűen érthetetlen! Hányszor és hányszor mondjuk-halljuk ezeket a mondatokat! Hogy könnyebb legyen, egy pszichológus és egy szociálpedagógus olyan játékot alkotott, amely éppen az ilyen helyzetekben segít.


A Plukkido nevű cég két játétok készített: a Benefittót és a Landot, amelyek önmagukban és együtt egyaránt használhatóak. A lényegük ugyanaz: egy függőleges játéklapon mágneses korongokat kell elhelyezni a Manólevelek alapján, amelyek tartalmaznak egy rövid mesebeli helyzetleírást a gyerekeknek és egy kétsoros instrukciót a szülőnek arról,mi a gyermek feladata.

Például:

“A Bagoly megálmodja, hogy Titti erdei sétája közben kap a tündértől egy nagy adag fagyit. Ám mikor a boszorkány meghallja, ahogy álmát elmeséli, gonosz varázslattal eléri, hogy Titti fagyija változzon lufivá és repüljön el. A gyermek feladata felmászni a lufiért, lehozni és megszerezni a bűvös virágot és a varázsigét, amivel visszaváltoztathatja fagyivá. “

Vagy:

“Prézli cica vízbe pottyan. A gyermek feladata, hogy segítsen lufikat szerezni a mentéshez, azután pedig építsen avar kuckót a cicának, nehogy megfázzon. Persze a manónak közben fel kell jutnia a fára, hogy odafentről irányíthassa a mentést.

Ezután a szülő és a gyerek együttműködésén, közös gondolkodásán múlik, hogyan oldja meg a gyermek a feladatot, és mi kerül a mágneses táblára. Azonban a játék korántsem csak arról szól, hogy a gyerek figyeljen arra, mit mond a szülő! A Plukkido teremtette helyzetek során a szülőt is arra ösztönzik, hogy a gyerek számára érthetően, érdekesen magyarázzon, és főleg tisztelettel és elfogadással álljon a gyereke elé.

A rövid kis helyzetekből, vagy Manólevelekből hamar kiderül, hogy mindig valamilyen konfliktust, nézeteltérést, problémát kell megoldani, ahol a szülő játékosabban, nem pedig szigorúan és mereven jelenik meg. Azáltal, hogy anya vagy apa kilép a berögzült, és egyébként sokszor működésképtelen, netán görcsös, rosszkedvű, túlfeszült, konfliktust megoldani akaró módszereiből, és máshogy áll az adott szituációhoz, oldódik a helyzet, amit a gyermek is érzékel és hálásan fogad.

Mind a Benefitto, mind a Land gyors és látványos sikerélményt ad gyereknek és szülőnek egyaránt. Azáltal, hogy a hétköznapi konfliktusok a mese világába helyeződnek át, ott könnyebben megoldhatókká válnak, az újfajta kommunikáció pedig pár nap után könnyedén integrálható a valós életbe is. Kiemelkedő értéke a Plukkidonak, hogy a szülőt folyamatosan emlékezteti arra, milyen fontos észrevennie, ha a gyerek valamit (akármilyen pici dolgot) jól csinál, ugyanakkor a gyerek a „jó viselkedésért” nem valamiféle tárgyat kap jutalmul, hanem a saját manócskájának az ajándéka szimbolizálja mindezt. Ha egy szülő-gyermek páros ráérez a Plukkido „ízére”, a türelmes, kiegyensúlyozott, egymást tisztelő és egymásra odafigyelő kapcsolatot fog eredményezni.

A Plukkido egyik kiötlője, Táncsics Judit pszichológus azért vágott bele a játéktervezésbe, mert úgy érezte, kell, hogy legyen valamilyen megoldás azért, hogy a kisgyermekes szülők (főként az anyák) gyerelnevelési kudarcainak, zsákutcáinak és nehézségeinek világában találjanak valami olyan kapaszkodót, eszközt, megoldást, ami jobbá teszi a helyzetet, hiszen egy gyerek viselkedésének és személyiségének alakulásában kulcsszerepet játszik az anya hangulata, érzelmi állapota, viselkedése. Judit Pintér Orsolya szociálpedagógussal és Nagy Balázs tervezőgrafikussal alkotta meg a Plukkido projektet 2013-ban, s vállalkozásuk akkora siker lett, hogy 2014-ben elismerő oklevelet kaptak az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságától Felelős Innováció kategóriában.