Porallergia – Egy ágyban alszol az ellenséggel?

Otthonunk hívatlan társbérlői a csupán mikroszkóppal látható poratkák. Ezek a kis élőlények azonban apró méretük ellenére igen nagy befolyással vannak mindennapjainkra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 24. Gyarmati Orsolya

Otthonunk hívatlan társbérlői a csupán mikroszkóppal látható poratkák. Ezek a kis élőlények azonban apró méretük ellenére igen nagy befolyással vannak mindennapjainkra.


Magyarországon a parlagfű-allergia mellett a másik leggyakoribb allergiás megbetegedés a házipor-allergia. A köznyelvben csak porallergiának hívott betegség kialakulásáért legnagyobb részt a poratkák a felelősek. Bár az egészséges ember számára ártalmatlanok ezek az élősködők, mégsem árt megtanulni, hogyan élhetünk együtt velük.

Minket esznek, porrá lesznek

Poratka minden háztartásban megtalálható különböző kárpitozott bútorokban, szőnyegpadlókban, függönyökben, illetve az ágymatracokban Sajnos naiv dolog azt hinni, hogy egy alapos takarítással megszabadulhatunk tőlük: előfordulásuk nem függ össze a tisztasággal. Ruhánkon, táskánkon “utazva”, valamint a lakásba beáramló levegő láthatatlan porszemcséivel kerülhetnek otthonunkba. Ha pedig már megvetették nálunk a lábukat, szinte lehetetlen kiirtani őket. 1 gramm porban akár több ezer tagot számláló poratka-kolónia is élhet. Az élősködő tápláléka bőrünk elszarusodott hámrétege, illetve a fejbőrről pikkelyszerű darabkákban lehámló részek, a korpa. A legtöbb atka az ágyunkban található, hiszen itt a napi 6-8 órai alvás közben a testmeleg miatt a hőmérséklet eléri, vagy meghaladja az atkák életműködéséhez legkedvezőbb 20-22 Celsius-fokot. A megfelelő páratartalmat légzés és párolgás útján az emberi test biztosítja, illetve a poratkák “élelmezését” a testfelületről lekerülő hámréteg szolgáltatja. Bár mindez elég bizarrul hangzik, még sincs semmilyen komolyabb probléma az élősködőkkel való együttéléssel, egészen addig, amíg az arra hajlamosaknál ki nem alakul egyfajta túlérzékenység a hívatlan lakókkal szemben.