Project Breastfeeding: szoptatós apák az anyák támogatásáért

Project breastfeeding - Szoptatás Project. Na, már megint egy szoptasd mindig a gyereked-fellángolás, gondolhatnánk. Ám a kezdeményezés ennél jóval rendhagyóbb: alapítója, hector cruz fotós ugyanis gondolt egy merészet és apukákat kezdett el fényképezni olyan pózban, mintha szoptatnák a gyereküket...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2014. március 20. Gyarmati Orsolya

Project breastfeeding – Szoptatás Project. Na, már megint egy szoptasd mindig a gyereked-fellángolás, gondolhatnánk. Ám a kezdeményezés ennél jóval rendhagyóbb: alapítója, Hector Cruz fotós ugyanis gondolt egy merészet és apukákat kezdett el fényképezni olyan pózban, mintha szoptatnák a gyereküket…


Hogy ennek mi a célja? Egyrészt annak az elfogadtatása, hogy ha egy kisbaba nem otthon éhezik meg, hanem utcán, játszótéren, étteremben, ne legyen az anyukának az az érzése, hogy valami illetlen dolgot követ el azzal, ha megszoptatja a gyermekét.


 

A project másfelől az apák szerepvállalásáról is szól: “Az apák sokat foglalkoznak azzal, hogy megvegyék a legjobb autót, babahordót, babakocsit, de ennél sokkal több a felelősségük. A Project Breastfeeding abban segít nekik, hogy megértsék, milyen nagy a szerepük a gyermekvállalásban és -nevelésben. Hogy ott legyenek, hogy szívesen legyenek ott, hogy tudják, mit jelentenek a családban, a feleségük és a gyermekeik számára”, mondja Hector.

“Sok apa érzi úgy, hogy nem tud igazán részévé válni annak az élménynek és tapasztalatnak, ami egy kisgyermek születésével és nevelésével jár együtt. Sokat kellett változnia, változtatnia ahhoz, hogy ez ne így legyen. Ti, anyák elképesztő munkát végeztek, amikor gyermeket vállaltok. De a mi segítségünk nélkül sokkal nehezebb mindezt végigcsinálni. Úgyhogy szeretnénk, ha tudnátok, hogy mi is ott akarunk lenni veletek, a gyerekünk mellett, és számíthattok ránk.”

Egy nap Hector feleségének kisebesedett a melle, s minden szoptatás elképesztő fájdalommal járt. Hector elgondolkozott azon, hogy vajon ha tehetné, átvehetné-e tőle ezt a feladatot egy időre, hogy a felesége gyógyulni tudjon. Sokáig gondolkodott azon, milyen sztereotípiák övezik az anyaságot és az apaságot. Végül arra jutott, hogy ha tudná, ezt a feladatot is megosztaná a feleségével. Mivel azonban ez lehetetlen, Hector különös ötlettel állt elő: arra kért egy csomó apát, hogy pózoljanak a gyerekükkel úgy, mintha szoptatnák őket – s tegyék mindezt azért, hogy így mutassák ki feleségeik számára, hogy jelen vannak, együttéreznek, támogatják őket és számíthatnak rájuk.


 

A mottójuk ez lett: “Ha tudnánk, megtennénk!”