Pure Fashion – az ízléses divatmozgalom

A kifutóról, a divat világáról, a modellekről általában nem éppen a visszafogottságra, az ízlésességre vagy a szerénységre asszociálunk. A modellek hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb „ruhakölteményei” láttán inkább az extravagáns, az abszurd, sőt, a nevetséges / szomorú jelzők juthatnak eszünkbe. Ezt az irányt próbálja ellensúlyozni a Pure Fashion mozgalom.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
divat
2016. június 28. Gyarmati Orsolya

A kifutóról, a divat világáról, a modellekről általában nem éppen a visszafogottságra, az ízlésességre vagy a szerénységre asszociálunk. A modellek hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb „ruhakölteményei” láttán inkább az extravagáns, az abszurd, sőt, a nevetséges / szomorú jelzők juthatnak eszünkbe. Ezt az irányt próbálja ellensúlyozni a Pure Fashion mozgalom.


Az 1999-ben indított kezdeményezést a Challenge (Kihívás) nevű nemzetközi katolikus hálózat tinilányai indították, akik különböző nagyvárosokban, pl. Chicagoban, Seattle-ben vagy Atlantában csoportokat hoztak létre, hogy helyi Pure Fashion (kb. Tiszta Divat) show-kat rendezzenek. Az ötletnek akkora sikere lett, hogy a mozgalom hamarosan elterjedt az egész Egyesült Államokban.

2004 tavaszán egy 11 éves kislány, Ella Gunderson levele bejárta a világsajtót. Ella ugyanis levelet írt a Nordstorm nevű áruháznak a következő szöveggel: „Tisztelt Nordstrom! Én egy 11 éves lány vagyok, és a minap megpróbáltam ruhát (farmernadrágot) vásárolni Önöknél, ám az összes modell, amit felpróbáltam jóval a csípővonalam alatt ért véget, a nagyobb méretek pedig túlságosan nagyok voltak rám.” A Nordstorm menedzsmentje hamar reagált, elismerve az egyoldalú árukészlet tényét, és megoldást kínálva a problémára.

Ella megállapítása sok tinilánynál és általában: nőnél talált megértő fülekre. A kislány végül az NBC-ben és a CNN-en is szerepelt, s olyannyira hatott a Nordstormra, hogy a cég létrehozta a Modern és Modest (Modern és Szerény) márkát és weboldalt.

A 2005-ös atlantai Pure Fashion bemutató messze túlszárnyalt minden korábbi várakozást mind minőségben, mind szakmaiságban, tartalomban és stílusban. Innentől nem volt megállás, s a mozgalom egyre több tinilánynak üzente: élj, cselekedj és öltözz azzal a méltósággal összhangban, amely Isten gyermekévé tesz. A Pure Fashion lényege tehát, hogy megerősítse a 14-18 éves lányokat abban, hogy magbiztosak legyenek, és mutassanak példát kortársaiknak visszafogottságból, ízlésességből és szerénységből.

Nyolchónapos modellképző programja során a Pure Fashion olyan dolgokra tanítja meg a lányokat, mint nyilvánosság előtti beszéd, frizura- és sminkkészítés, személyes megjelenés, de ami ennél sokkal fontosabb: megtanítja őket arra, hogyan lehet Isten akaratának megfelelően élni méltósággal és tisztasággal.

A modellek hiszik, hogy:

–          intim testrészeiket illetlenség mutogatni

–          a fehérnemű sosem látszódhat ki a ruha alól

–          hogy a testünk szent, így a ruházatnak nem szabad felfednie, amit illik eltakarni

–          hogy az erényesség a legfontosabb dolog, legyen bármilyen évszak is

–          hogy egészségesnek, tisztának lenni mindig divatos és trendi dolog

–          hogy egy modell lehet csinos anélkül, hogy provokatív lenne

–          hogy a valódi modell a példakép

–          hogy az öltözékünk üzenetet hordoz a körülöttünk lévők számára, és Isten gyermekeként méltóságot kell sugároznia

és végül, hogy megváltoztathatjuk a világot azáltal, hogy megváltoztatjuk a gondolkodásunkat, a szívünket és a ruháinkat.

Magyarországon a Pure Fashion Program a magyar sajátosságokhoz igazítva működik a Pure Fashion Alapítvány keretein belül.