Reggeli hányinger – apáknál is lehetséges?

Harry Ashby az első férfi Angliában, akit olyan tünetek miatt küldtek betegszabadságra, mint a várandós kismamákat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. november 06. Gyarmati Orsolya

Harry Ashby az első férfi Angliában, akit olyan tünetek miatt küldtek betegszabadságra, mint a várandós kismamákat.


A 29 éves biztonsági őr reggeli hányingerre panaszkodott, mire orvosa kiírta őt. Ashbyt azonban mindez nem gátolja meg abban, hogy elinduljon a Nagy-Britannia Legférfiasabb Férfi-versenyén.

Mr Ashby a múlt hónapban az újságok címlapjaira került amiatt, hogy orvosa ugyanolyan tüneteket állapított meg nála mint várandós menyasszonyánál, a 29 éves Charlotte Allsoppnál. Az igencsak nőies panaszok ellenére Mr Ashby úgy véli, ő igazi férfi, és mint ilyen, jelleméhez hozzátartozik a családja támogatása és annak kimondása, amit érez.

A részidőben modellként is dolgozó Ashby szerint “a legtöbb férfi szerint a férfiasság a macsó kinézetből és viselkedésből áll”, míg ő nem fél attól, hogy kiálljon magáért. Ashby az ún. Couvade-szindrómában szenved, amelynek tünetei hasonlóak a várandós nők reggeli rosszuléteihez.

Noha orvosilag nem elismert állapotról van szó, egy tanulmány rámutatott, hogy a várandós nők párjai képesek a kismamákhoz hasonló tüneteket produkálni a 9 hónap alatt. Az ilyen férfiak hányingerre, hányásra, súlygyarapodásra, csillapíthatatan étvágyra, fáradtságra panaszkodnak, de extrém esetekben akár képesek pocakot, sőt, akár mellet is növeszteni.