Rendőri tanácsok: így védjük nyáron a gyerekeinket

Javában itt van a sokak által már nagyon várt nyári szünet, a gondtalan pihenés, kikapcsolódás időszaka. Fontos, hogy a gyermekek ezen időszakban is értelmes elfoglaltságokkal töltsék szabadidejüket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. július 05. Paulik András

Javában itt van a sokak által már nagyon várt nyári szünet, a gondtalan pihenés, kikapcsolódás időszaka. Fontos, hogy a gyermekek ezen időszakban is értelmes elfoglaltságokkal töltsék szabadidejüket.


– A gyermekek védelmét elsősorban és legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálja. Beszéljék meg velük, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartják a kapcsolatot! A szülők, nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hol tartózkodnak!

– A csellengés, csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz vezethet. Nem beszélve arról, hogy az elkóborolt gyermekek bűncselekmény áldozatává is válhatnak. A náluk lévő vagyontárgyakat ellophatják, elrabolhatják.

– Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet!

– Nagyobb pénzösszeget ne, vagy csak több helyre elosztva vigyenek magukkal! Ne hagyják őrizetlenül értékeiket!

– A viszonylag későn megtartandó programokon csoportosan, lehetőség szerint felnőtt kíséretében vegyenek részt, és kerüljék a rosszul megvilágított, elhagyott helyeket!

– Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy legyenek mindig óvatosak, tartózkodók az idegenekkel! Ne szálljanak be ismeretlen autóba, ne engedjenek be idegent a lakásba!

– Védjük a fiatalokat az internet káros hatásaival szemben is! Egyrészt bizonyos tartalmak jelenthetnek veszélyt a kiskorúakra, másrészről pedig chateléskor az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a gyermeket, amely szintén kockázatot rejthet magában. Ezért is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés!

– Elengedhetetlen, hogy a fiatalok bizalommal forduljanak elsősorban a szülők és természetesen a hatóság munkatársai felé is. Fontos, hogy őszintén beszámoljanak szüleiknek a napi eseményekről, hiszen így az esetleges problémák még csírájukban megoldhatók.

Annak érdekében, hogy a szünidő valóban a nyugodt, gondtan kikapcsolódást jelenthesse, kérjük, fogadja meg tanácsainkat – olvasható a police.hu-n!