Rendrakás felsőfokon

Véget ért a kor, amikor boldogan söprögettük le a port a tízéves kindertojásfigurákról a kredenc polcán. Ehelyett ma egy tudatos háziasszony ilyet nem csinál. Helyette fogja a kütyüjét, letölt egy alkalmazást, és tudományos (nemzetközi, haha!) módszerrel olyan rendet vág, hogy a lesikált csempe adja a másikat. Rendrakás felsőfokon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 16. Vajda Boglárka

Véget ért a kor, amikor boldogan söprögettük le a port a tízéves kindertojásfigurákról a kredenc polcán. Ehelyett ma egy tudatos háziasszony ilyet nem csinál. Helyette fogja a kütyüjét, letölt egy alkalmazást, és tudományos (nemzetközi, haha!) módszerrel olyan rendet vág, hogy a lesikált csempe adja a másikat. Rendrakás felsőfokon.


E kissé cinikusra sikerült felvezető után gyorsan közöljük: kimondottan jó dolognak tartunk bármit, ami segít, hogy ne fulladjunk bele saját kacatjainkba, és ne kerüljünk olyan helyzetekbe, amikor a házunkba belépőknek mantraszerűen azt ismételgetjük, hogy „amúgy mindig rend van, de tényleg, csak hát tudjátok, a gyerekek olyan rendetlenek…”

Nem, ennek vége. Itt módszerek vannak, amit már nem a nagyanyáinktól és anyáinktól tanulunk ugyan meg, de az eredmény (akár egy jó diéta esetében) pont ugyanolyan megnyugtató és látványos, ráadásul  egy idő után alapkészséggé válik, mint az épp feldőlő narancsleves doboz elkapása röptében, két méterről odavetődve a gyerekhez.

A rendrakás annyira nagy iparág lett, hogy még tévésorozatokat is forgattak hozzá, amik persze óriási sikerrel mennek. Ott van például a How Clean Is Your House? (Milyen tiszta a házad?), amelyben két nő tényleg érthetetlenül és gyomorforgató módon ocsmány háztartásokat keres fel, hogy aztán a kamerák előtt egészen elképesztő rendet és tisztaságot varázsolva magyarázzák el türelmesen a tíz éve nem takarító, igénytelen és sokszor tényleg tök beteg tulajoknak, miért is fontos, ha az ember rendszeresen kiviszi a szemetet, és nem gyűjtögeti azt a négy fal között.

 Ugyanez a gondolat ihlette a nálunk is futó Kényszeres takarítók (Obsessive Compulsive Cleaners), ahol összehozzák a két végletet: a napi hat-nyolc órát takarító kényszerbetegeket az extrém trehány disznókkal. Az eredmény: mindkét oldalon rálátnak saját maguk furcsaságára a résztvevők, a ház meg tiszta lesz négy nap alatt. (Ami sokszor tökéletesen lehetetlennek látszik az elején.)

Szóval akkor lássuk, mik segítenek nekünk, elfoglalt nőknek, hogy lakásunkra büszkék lehessünk, és soha többé ne ugorjon ránk meglepetésszerűen egy portigris a fotel alól, ahová gyanútlanul lehajoltunk azért a nyavalyás kis legódarabért, amibe amúgy a héten már háromszor beleléptünk.

Marie Condo

Az egyik legismertebb a konmari módszer, amit egy japán hölgy, Marie Kondo alkotott meg, aki ötéves (!) kora óta mintaszerűenrakott rendet nem csak saját, de szülei holmijai között is, mindig figyelve arra, hogy a házban egyetlen kacatnak se legyen esélye hosszabb időre letelepedni. Mire Marie felnőtt, annyira profi lett rendrakásban, hogy a világ vezető újságjaiban, tévé- és rádióműsoraiban az egész világon folyamatosan közölték ötleteit. Könyve természetesen nálunk is megjelent Rend a lelke mindennek címmel.  A módszer egyik legjellegzetesebb mondata a következő: „Végy szemügyre minden egyes tárgyat, ami körülötted van, és döntsd el, megtartod-e, vagy kidobod. Az, hogy mit tartasz meg, valójában azt tükrözi, hogyan akarsz élni. Csak olyan dolgokat tarts meg, amik valóban nagyon fontosak a szívednek. Mindent mást adj el, adományozd oda, vagy dobd ki.”

A KonMari módszerrel tényleg elérhetjük, hogy végre levegőt vehessünk az otthonunkban. És ezután jöhet a rendrakás.

Rendteremtés

Ott van például a Rendteremtő.hu, amit Csányi Andrea kétgyerekes anyuka talált ki. Andrea megtanítja, hogy tudjuk a leginkább észben tartani és koordinálni az összes tennivalónkat, beosztani az időnket, részfeladatokra bontani a házimunkát, előre tervezni, hogy – amint írja – ne váljunk saját háztartásunk mártírjaivá. A rendteremtőn találunk letölthető határidőnaplót, háztartási naplót, menütervezőt, és mindent, aminek segítségével átláthatóbb lesz az életünk, rendezettebb a környezetünk.

Flylady

Ami nekünk még nagyon testszett, az a flylady.net, ami pedig valahogy úgy segít, hogy egész évre lebontja, mikor mit érdemes csinálni otthon, hogy egyrészt fenntartsunk egy állandó rendet, másrészt a nagyobb háztartási munkákat is be tudjuk iktatni szűkös kis időnkbe. Itt akár 52 hétre előre is megtervezhetjük (és kinyomtatva a hűtőre mágnesezhetjük), mikor van az ablaktisztítás napja, melyik napokon intézzük a nappalit, a hálót, hogyan főzzünk meg egy hétre előre egy délelőtt alatt, stb. Tényleg zseniális, és talán az benne a legjobb, hogy nagyon rövid ideig kell egy nap foglalkozni egy dologgal, tehát pl. 15 perc selejtezés, 10 perc portalanítás, pont, mint egy fitten tartó edzésprogram: „csak keveset, de azt minden nap!”

Végül álljon itt egy elrettentő videó arról, mi történik, ha teljesen kiengedjük a gyeplőt a kezünkből háztartás-ügyben: