Rengeteg baba életét mentheti meg ez az egyszerű kütyü

Normál esetben az orvos határozza meg azt, hogy egy kismamának milyen gyakran kell magzati szívhangfigyelésre mennie - ez azonban általában nem gyakoribb, mint egy hét. Ennyi idő alatt nagyon sok minden történhet a babával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. október 08. Csontos Dóra

Normál esetben az orvos határozza meg azt, hogy egy kismamának milyen gyakran kell magzati szívhangfigyelésre mennie – ez azonban általában nem gyakoribb, mint egy hét. Ennyi idő alatt nagyon sok minden történhet a babával. Ezért egyre többen fordulnak az otthoni szívhangfigyeléshez, ez azonban drága, problémás, és sokszor nagyon pontatlan. De már erre is van egy app, szerencsére.


Nemrég beszélgettem Meskó Bertalannal, aki orvosi jövőkutatóként nem győzte hangsúlyozni annak a jelentőségét, hogy nem kellene minden apróságért elrohangálnunk az orvosunkhoz – rengeteg mindent megmérhetnénk otthon is, és ráérnénk akkor szakértővel konzultálni, ha valami bajunk van. Valójában az orvostól és a betegtől is rengeteg időt elvesz az, ha minden apróságért igénybe vesszük az egészségügy szolgáltatásait – sokkal egyszerűbb és megnyugtatóbb, ha magunk tudjuk ellenőrizni, van-e valami baj a testünkkel.

Otthon is ellenőrizheti a babát

Ennek a jövőképnek az egyik szerves szereplője lehet a BabyCTG nevű kütyü, amely gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a kismamák csak akkor menjenek orvoshoz a magzatuk szívhangjának megmérésére, ha valóban valami bajuk van. Persze nem ez az első olyan kütyü a piacon, amely megengedi, hogy otthonról ellenőrizzük a baba szívverését – a BabyCTG nem kitalálta a technológiát, hanem a felhasználói igényeknek megfelelően továbbfejlesztette. A korábbi eszközök ugyanis bonyolultabbak, pontatlanabbak és sokkal drágábbak, mint ez az Amuse UX konferencia StartUp kiállításán debütált kütyü.

Forrás: Abraham Viktor

A BabyCTG nagy előnye, hogy teljesen felhasználóbarát: a mérés után az adatok egy applikációra kerülnek, ahol egy egész orvoscsapat dolgozik reggel 8-tól este 8-ig azon, hogy figyelmeztesse a kismamát, ha baj van. A szakértők vállalták, hogy két órán belül minden felhasználónak visszaküldik javaslatukat, így a kismama a korábbiakkal ellentétben nagyon gyorsan reagálhat az eredményre – ugyanígy mobiltelefonon kapja vissza az értékelőközpont megjegyzéseit.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!