Rétvári: szülessen meg a ‘plusz egy gyerek’ is

A tervezett gyerekekből egy nem születik meg: az állam célja az, hogy a plusz egy fő is világra jöhessen - fejtette ki pénteki sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint a Ptk.-ba foglalt családjogi törvények stabil hátteret adnak a gyerekvállaláshoz, az örökösödési jog változásai pedig a szülők későbbi támogatását biztosítják. Nőtt az örökbefogadási kedv is, a meleg párok adoptálási terveit viszont Rétvári nem támogatná.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 01. Gyarmati Orsolya

A tervezett gyerekekből egy nem születik meg: az állam célja az, hogy a plusz egy fő is világra jöhessen – fejtette ki pénteki sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint a Ptk.-ba foglalt családjogi törvények stabil hátteret adnak a gyerekvállaláshoz, az örökösödési jog változásai pedig a szülők későbbi támogatását biztosítják. Nőtt az örökbefogadási kedv is, a meleg párok adoptálási terveit viszont Rétvári nem támogatná.


A magyar fiatalok gyermek- és családcentrikusak, azzal együtt is, hogy a gyermekvállalás ideje érezhetően kitolódott: a Semmelweis Egyetem tavalyi felmérése alapján a megkérdezett fiatalok 70-80 százaléka kötne házasságát, és túlnyomó többségük gyereket is akar – fejtegette az államtitkár. Rétvári elmondta, az állam változtatna azon, hogy a tervezett gyerekszám mindig eggyel kisebb a tényleges vállalásnál – a Ptk.-ba foglalt családjogi törvények reményeik szerint meghozzák a kedvet a ‘plusz egy babához’ is. A politikus úgy látja, az olyan, sarkalatos (vagyis kétharmados) törvénybe foglalt pontok, mint a családi adórendszer, és a család általános védelme hosszú távú biztonságot nyújtanak a közös életet kezdőknek – hiszen a fiatalok sem parlamenti ciklusokra, hanem 20-30 évre terveznek előre.

Rétvári pozitívumként említette, hogy egyszerűsödtek az örökbefogadás feltételei is, s ennek hatására az elmúlt években 15 százalékkal nőtt az adoptálások száma – ennyivel többen nőnek fel szülők között, és nem az árvaházban. A Lánchíd rádió felvetésére – mely szerint Gyurcsány Ferenc egy zárt ülésen a meleg párok örökbe fogadási terveiről beszélt – az államtitkár elzárkózott a lehetőségtől: ‘a tudományos élet és a többségi társadalom véleménye is, hogy a gyereknek az a legjobb, ha apa és anya között tud felnőni’ – fogalmazott Rétvári Bence, aki szerint nincs szükség a melegek adoptálási jogainak törvénybe iktatására.