Rezsi: évi 100 ezret spórolhat egy család, és újabb csökkentés jöhet

Július elsején 10 százalékkal csökkent a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás és a szennyvízszippantás díja, de olcsóbb lett a PB-gázpalack és a kéményseprés is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 02. bencze.aron

Július elsején 10 százalékkal csökkent a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás és a szennyvízszippantás díja, de olcsóbb lett a PB-gázpalack és a kéményseprés is.


Évi 100 ezer forinttal csökken egy átlagos család terhe a mától érvényes újabb rezsicsökkentés után. Július elsején 10 százalékkal csökkent a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás és a szennyvízszippantás díja, de olcsóbb lett a PB-gázpalack és a kéményseprés is. A kormány ősztől újabb, minimum 10 százalékos energiaár-csökkentésre készül.

A Híradóban bemutatott salgótarjáni családnak legutóbb több mint 16 ezer forint volt a vízszámlája. Mostantól 10 százalékkal kevesebbet kell fizetniük a víz köbméteréért.

Július elsején minimum 10 százalékkal lett olcsóbb a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a palackos gáz és a kéményseprés díja is. A csökkenés mértéke azonban országosan különböző: a szemétszállítás például a Balaton-felvidék egyes részein 60 százalékkal, a kéményseprés pedig Budapesten átlagosan 44 százalékkal kerül majd kevesebbe.

Egy hagyományos gázkéménynél 2300 forintot fizetett volna korábban valaki, július elsejétől azonban ez az összeg 1300 forintra csökken – közölte Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője.

A rezsicsökkentésről szóló jogszabály szerint a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkennek 10 százalékkal, míg a szemétszállításnál a tavaly áprilisi ár a mértékadó. A díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán, ha ez elmarad, akkor a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

Egy átlagos magyar család 95 és 100 ezer forintot takarít meg évente. Németh Szilárd a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetője azt mondta: a tervek szerint még a nyáron kidolgozzák az energiaárak további csökkentésének lehetőségét. Hangsúlyozta: minimum újabb 10 százalékkal csökken majd a gáz az áram és a távhő ára, de elképzelhető, hogy 10-20 százalék közötti lesz a mérséklés.

Németh Szilárd hozzátette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy hatósági árassá tegyék a tűzifát és csökkentsék a temetkezés költségét is. A munkacsoport vezetője arról is beszélt, hogy a jövőben erősíteni kívánják a fogyasztóvédelmi hatóságot is, hogy hatékonyabban ellenőrizhesse a szolgáltatókat.