Róma: óriási tüntetés az azonos neműek adoptálási joga ellen

Több tízezren gyűltek össze Rómában szombaton a Circus Maximusnál, hogy megsürgessék az olasz kormányt, hogy  engedélyezze az azonos nemű pároknak, hogy törvényesen gyermekeket fogadhassanak örökbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adoptálás
2016. január 31. Gyarmati Orsolya

Több tízezren gyűltek össze Rómában szombaton a Circus Maximusnál, hogy megsürgessék az olasz kormányt, hogy  engedélyezze az azonos nemű pároknak, hogy törvényesen gyermekeket fogadhassanak örökbe.


A törvényjavaslatról, amelyet múlt héten terjesztettek a parlament elé, februárban szavaznak majd, ám azt tudni lehet, hogy maga a kormányi is rendkívül megosztott a kérdést illetően. A törvényt ellenzők abban reménykednek, hogy épp úgy nem születik a témáról döntés, ahogy a múltban jópárszor.

“Azt akarjuk, hogy a törvényjavaslatot úgy, ahogy van, visszavonják,”, mondta Simone Pillon, a tüntetés egyik szervezője. A javaslat egyébként azt is lehetővé tenné, hogy a homoszexuális pár egyik tagja örökbe fogadja partnere biológiai gyermekét.

Az ellenzők úgy vélik, ez a lehetőség felvirágoztatná a béranyaság intézményét, amely egyébként Olaszországban be van tiltva. “Nem hagyhatjuk, hogy a gyerekek fizessék meg a felnőttek vágyainak árát. A gyerekeknek anyára és apára van szükségük”, tette hozzá Pillon.
Olaszország az egyetlen olyan állam Nyugat-Európában, amely még nem ismeri el az azonos neműek kapcsolatát törvényesnek. Az olaszokat éppen ezért rengeteg kritika éri az Európai Bizottság részéről.

Matteo Renzi miniszterelnök nemrég kijelentette: az év végéig elfogadtatja a törvényt, ám ez a szándéka óriási ellenállásba ütközik nem csak az ellenzék, de a koalíción belüli politikusok egy részéről is.

A legutóbbi, az egyneműek jogairól szóló közvéleménykutatás szerint az olaszok 70 százaléka véli úgy, hogy az egyneműekne garantálni kellene bizonyos jogi védelmet, ám mindössze 24 százalék van azon a véleményen, hogy engedélyezni kellene számukra az örökbefogadás lehetőségét.