Román nők, szüljetek!

Szülésre bíztatta Traian Basescu államfő a román nőket arra figyelmeztetve, hogy Románia lakosságának a száma 15 millióra apadhat 2030-ig, ha nem nő a gyermekvállalási hajlandóság - írta szerdán a Mediafax román hírügynökség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Basescu
2013. június 19. Gyarmati Orsolya

Szülésre bíztatta Traian Basescu államfő a román nőket arra figyelmeztetve, hogy Románia lakosságának a száma 15 millióra apadhat 2030-ig, ha nem nő a gyermekvállalási hajlandóság – írta szerdán a Mediafax román hírügynökség.


A román államfő a sikeres nőkről szervezett egyik bukaresti konferencián elmondta, hogy a szociológusok előrejelzése szerint Románia lakosságának a száma 15 millió főre apadhat 2030-ig a jelenlegi 19 millióról.
    

“Lányok, csináljatok gyerekeket, mert ez végül is hazafias cselekedet. (…) Azt hiszem, hogy a szülés olyan feladata a nőnek, amit vállalnia kell, elnézést kérek, hogy ilyen egyenesen fogalmaztam” – mondta Basescu. Az államfő óriási veszteségnek nevezte a 2030-ra előrevetített népességcsökkenést, ami egyúttal a lakosság szerkezetében is jelentős változást fog eredményezni, hiszen “a roma kisebbség meglehetősen termékeny”.  
    

“Hogy tud egy roma nő 5-6 gyermeket szülni, és a román nő nem tud? Igaz, hogy a roma nő nem menedzser, de szerintem az anyaság a nő egyik alapvető feladata” – mondta Basescu.
 A Mediafax szerint a konferencián az egyik felszólaló hölgy azt kifogásolta, hogy a 2010-es megszorító intézkedések nyomán csökkentek a gyermeknevelési támogatások. Basescu szerint a gyes időtartama Romániában még mindig sokkal kedvezőbb, mint más országokban, és a demográfiai hanyatlás a megszorító intézkedések előtt is tetten érhető volt. Az államfő szerint viszont a támogatások valóban alacsonyak, és hiányzik az a szociális biztonság, ami növelheti a születések számát.
    

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Románia lakossága 19 millió főre csökkent a korábbi népszámláláskor megállapított 21,6 millió főhöz képest. Az elmúlt tíz év alatt 2,6 millió fővel fogyott a népesség.