Ronda vagy és hazudsz! – az érzelmi zaklatás jelei

Sok emberben él az  tévhit, hogy egy kapcsolatban csak akkor áldozat valaki, ha fizikailag bántalmazzák. Pedig bántalmazni, fájdalmat okozni nem csak ütésekkel lehet: a verbális, mentális abúzus épp olyan sebeket okoz – csak éppen láthatatlanokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
áldozat
2016. április 23. Gyarmati Orsolya

Sok emberben él az  tévhit, hogy egy kapcsolatban csak akkor áldozat valaki, ha fizikailag bántalmazzák. Pedig bántalmazni, fájdalmat okozni nem csak ütésekkel lehet: a verbális, mentális abúzus épp olyan sebeket okoz – csak éppen láthatatlanokat.


A mentális, érzelmi bántalmazás tökéletesen megsemmisítheti az áldozat önértékelését, tönkreteheti személyiségét, megkérdőjelezheti mindazt, amit az illető önmagáról és a világról, biztonságról, kötődésről és szeretetről gondolt. Mindez az összes emberi kapcsolatát kikezdheti, depresszióhoz, szorognáshoz vezethet. A mentálisan bántalmazott áldozat egyszerre rabja bántalmazójának, valamint saját félelmeinek és reménytelenségének.

A mentális, érzelmi zaklatók áldozatai sokszor hosszú ideig észre sem veszik, mi is történik velük. Nézzük, melyek a legtipikusabb jelei az ilyen bántalmazásnak.

Izolálás

Az egyik leggyakoribb módszer, hogy a zaklató partner elszigeteli párját a világtól. Ez történhet úgy, hogy ráveszi: költözzenek el egy távoli helyre, vagy egyszerűen megtiltja, hogy az áldozat tartsa a kapcsolatot a barátaival, családtagjaival. Ezzel azt éri el, hogy az áldozat egyetlen kapcsolata a zaklató marad.

Sértegetés

Ha egy ember igazán szereti a másikat, sosem alázza meg és hívja őt értéktelennek, ostobának, vagy ennél sokkal rosszabb dolgoknak. Az érzelmi zaklatásnak a sértő, megalázó kifejezések használata az egyik legegyértelműbb jele.

Fenyegetések

Lehet, hogy a zaklató sosem üti meg áldozatát, de sokszor fenyegeti ezzel. Jellemző rájuk, hogy fenyegetik a családtagokat, barátokat, vagy a gyerekeket is. A fenyegetések nagyon komolyak, mert mindig ott a lehetősége annak, hogy a zaklató egy nap valóra váltja, amit mond.

Kiszámíthatatlanság

Egy abuzív partner mellett sosem lehet tudni, mikor mi fog történni. Vajon jó vagy rossz hangulatban jön haza? Vajon az a tény, hogy épp esik az eső, feldühíti-e annyira, hogy veszekedni kezdjen? Ha valaki folyamatosan attól retteg, nehogy valamivel felidegesítse partnerét, az egyértelmű jele annak, hogy áldozat.

Féltékenység

Itt nem a szokásos féltékenységről beszélünk: egy érzelmi zaklató már azért is hatalmas botrányt csinál, ha egy étteremben partnere ránéz a pincérre. Könnyen előfordulhat, hogy már az a tény, hogy az áldozat kilép a lakásból okot ad arra, hogy zaklató partnere hűtlenséggel vádolja meg.

Pénzügyek kontrollálása

Az egyik oka annak, hogy egy zaklató kapcsolatból nehéz kilépni, hogy a zaklató gyakran teljes mértékben irányítása alatt tartja a pénzügyeket: az áldozatnak nincs hozzáférése a bankszámlákhoz, pontosan kiszámolva kap költőpénzt bevásárlásra, s minden egyes forinttal el kell számolnia.

Forrás: Bustle (via)