Rosszat tesz a gyereknek a gyakori iskolaváltás

Azok a kiskamaszok, akik korábban több iskolaváltáson mentek keresztül, nagyobb eséllyel mutatnak pszichotikus tüneteket - derül ki egy friss kutatásból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2014. március 10. Gyarmati Orsolya

Azok a kiskamaszok, akik korábban több iskolaváltáson mentek keresztül, nagyobb eséllyel mutatnak pszichotikus tüneteket – derül ki egy friss kutatásból.


Az ilyen korán jelentkező tünetekhez a későbbi mentális problémák kialakulásának emelkedett kockázata társul, s az öngyilkosság veszélye is nagyobb – olvasható az angol Warwick Orvosi Iskola munkatársainak tanulmányában.

A szakértők csaknem 6 500 családtól érkező adatokat vettek górcső alá. A hosszú távú adatfelvételben délnyugat-angliai gyerekek voltak érintettek, akiket 12 éves korukban megkérdeztek, tapasztaltak-e olyan pszichotikus tüneteket az elmúlt hat hónapban, mint a hallucináció vagy a téveszme.

Azok, akik több mint három alkalommal váltottak iskolát, 60 százalékkal nagyobb eséllyel mutattak legalább egy pszichotikus tünetet a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint.

“Az iskolaváltás rendkívüli stresszel jár a diákok számára” – mondta a kutatást vezető Swaran Singh. “Vizsgálatunk alapján a procedúra önmagában is növeli a pszichotikus tünetek előfordulásának kockázatát, minden más tényezőtől függetlenül. A bántalmazás azonban, ami az új közösségbe kerülés gyakori velejárója, hatványozza a veszélyt” – tette hozzá a szakértő.