Samsung: “Veszélyes körülmények között bányásszák a telefonjainkhoz használt ónt.”

A Samsung beismerte, hogy mobiltelefonjaihoz használt ón egy része olyan helyről származik, ahol veszélyes körülmények között bányásznak. Az indonéz Bangka szigeten ráadásul sok gyermeket dolgoztatnak egy olyan bányában, ahol évente 150-en halnak meg a szabálytalan és veszélyes körülmények miatt és a környezeti ártalmak is rendkívül komolyak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Apple
2013. június 18. Gyarmati Orsolya

A Samsung beismerte, hogy mobiltelefonjaihoz használt ón egy része olyan helyről származik, ahol veszélyes körülmények között bányásznak. Az indonéz Bangka szigeten ráadásul sok gyermeket dolgoztatnak egy olyan bányában, ahol évente 150-en halnak meg a szabálytalan és veszélyes körülmények miatt és a környezeti ártalmak is rendkívül komolyak.


A Samsung beismerő nyilatkozata azután jelent meg a Facebook-on, hogy a Friends of the Earth nevű szervezet kapmányolni kezdett a Bangka szigeti ónbányászat ellen. A kampány petíciójában arra szólította fel mind az Apple-t, mind a Samsungot, hogy hagyja abba az ónbányászatot a régióban. A kampány hatására tizenhatezer vásárló lépett kapcsolatba a Samsunggal, húszezer pedig az Apple-lel, kérve, hogy ellenőrizzék, pontosan milyen körülmények között történik Bangkán az ónbányászat.

A Samsung így válaszolt:

“Tisztelt Vásárlónk!

Köszönjük, hogy kapcsolatba lépett velünk és fontos kérdést tett fel indonéz forrásainkat illetően. Nagyon komolyan vesszük ezeket a dolgokat és egy ideje már foglalkozunk a kérdéssel a Friends of the Earth-szel, valamint a szélesebb elektronikai iparral együttműködve. 
Alapos vizsgálatnak vetjük alá a kérdéses régióból származó ellátóinkat annak érdekében, hogy jobban megértsük, mi is történik ott, és mi milyen szerepet játszunk ebben.

Noha nincs közvetlen kapcsolatunk a Bankga szigeti ónbeszállítókkal, tudomásunk van róla, hogy a termékeink előállításához használt ón egy része erről a területről származik, és az elektronikai ipar nagy része is ebből a forrásból szállíttat. Hiszünk benne, hogy munkánk e témát tekintve kollaboratív kell hogy legyen, és mint felelős cég, felvesszük a kapcsolatot ellátóinkkal, cégekkel és kormányokkal, hogy jobban rálássunk a felvetett kérdésekre és együtt találjunk megoldást. Amint többet tudunk, ismét kapcsolatba lépünk Önnel.”Samsung Eletronics

Bangka és a szomszédos sziget, Belitunk felelős Indonézia ónkitermelésének 90 százalékáért. A lakosság fele bányászatból él, azonban a munkakörülmények szabályozatlanok, ami számos balesethez, megbetegedéshez, halálesethez vezet. Egy tavalyi, a Guardian és a Friends of the Earth által kezdeményezett felmérés rámutatott arra is, hogy nagyon sok gyermekmunkást alkalmaznak, de komoly károkat okoznak a környezetben is a fakitermelések által, valamint a mérgező anyagok tengerbe szivárgásával, amelyek miatt pusztulnak a korallzátonyok.

Az Apple mindezidáig nem válaszolt az ebben a témában hozzá érkező levelekre, amelynek szövege a következő:

“A Samsung elismerte, hogy használ Bangkáról érkező ónt. Nyilvánosan ígéretet tettek, hogy megoldást találnak a prolémára. Több hónap eltelt, amióta a Friends of the Earth és támogatói felhívták a Bangka szigeti problémára a figyelmüket, de mindezidáig nem voltak hajlandóak elismerni, hogy az ón, amit termékeik előállításához használnak, vajon Bangka szigetéről származik-e?

Hogy bízhatnánk meg azon állításukban, miszerint fontos az Önök számára a termékek hatása, ha ilyen alapvető kérdésekre meg sem kísérelnek válaszolni?

Megtennék, hogy tisztázzák a helyzetet és követik a Samsung példáját a tekintetben, hogy nyilvánosságra hozzák, mit kívánnak tenni az ügyben?

Ugyancsak kérem Önöket, hogy támogassák azt a kezdeményezést, amely során  minden ezzel foglalkozó cég megismerhetővé tenné ellátóláncát, amely jövőre egy egész Európát érintő törvénnyé formálódhatna.”

A Friends of the Eart Make It Better (kb: Tedd jobbá!) kampánya szerint “a fő felelősség a cégeké, akiknek változtatnia kell a termékeik előállítási folyamatán azért, hogy bízhassunk abban, hogy az általunk megvásárolt termékek nem károsak a bolygóra és nem ártanak az embereknek.”

A civil szervezet a kormányok beavatkozását is szüségesnek tartja a cél elérése érdekében és azt követeli, hogy a mobiltelefongyártó cégek tegyék megismerhetővé ellátóláncaikat. “Ez a lépés jót tenne a cégeknek és a befektetőknek egyaránt, mivel segítene nekik azonosítani a kockázati tényezőket és a hatékonyságot akadályozó elemeket a rendszerben. A kormányok könnyebben hoznának döntéseket annak érdekében, hogy környezetkímélő stratégiára szólítsák fel a cégeket.”

 

(A kép illusztráció)