Sárkányt röptetünk – Hogyan töltsünk minőségi időt a gyerekekkel?

Emlékszel a Mary Poppins c. film utolsó jelenetére? Banks Papa, az elfoglalt tisztviselő feleségével és két gyerekével sárkányt eregetnek a parkban, Mary pedig elégedetten nézi ezt, majd elrepül a nyugati széllel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
együtt töltött idő
2016. június 06. Vajda Boglárka

Emlékszel a Mary Poppins c. film utolsó jelenetére? Banks Papa, az elfoglalt tisztviselő feleségével és két gyerekével sárkányt eregetnek a parkban, Mary pedig elégedetten nézi ezt, majd elrepül a nyugati széllel.


A hétköznapokon is érdemes odafigyelni a gyerekekkel töltött önfeledt, vidám percekre, nemcsak akkor, amikor megfordul a szél…

Sürgős vagy fontos?

Mi a különbség a kettő között? Sürgős dolog befizetni a csekkeket, átutalni a számlákat, bevásárolni a hétvégére, rendben tartani a háztartást, elvégezni a határidős munkákat. A fontos dolgok nem annyira látványosak, de hosszú távon ezek határozzák meg a családtagjaim életminőségét: játszani, olvasni, foglalkozni a gyerekekkel, beszélgetni, nemcsak megbeszélni, együtt elmenni közös programokra, barátokkal találkozni. Arra törekszem, hogy megéljem, ne csak túléljem a napot! Idős koromban azokat a perceket fogom sajnálni, amit nem a gyerekeimmel töltöttem. A sürgető teendőkre ugyanis nem fogok emlékezni, de amit a gyermekeimért teszek, az maradandó lesz!

Szeretetnyelve: a minőségi idő

Gary Chapman szerint a minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével, jelenlétével ajándékozza meg. A minőségi idő a gyerekek számára azt fejezik ki, hogy egyedülállóan fontos vagy nekem és nagyon szeretlek. Nem maga a tevékenység számít, hanem a puszta együttlét, amikor odafigyelünk rá. Persze nem könnyű ezt mindig beiktatni napirendünkbe, de megfelelő szervezéssel könnyen bekerülhet a napi rutinba, sőt akár szokásunkká is válhat. Tekintsük olyan befektetésnek, ami a jövőben bőségesen megtérül a gyermekünk, sőt egész családunk életében. Minden gyermekünkre jó lenne időt szakítanunk külön is, amikor csak és kizárólag vele foglalkozunk.

Nem kell valami különleges alkalomra várnunk, hogy minőségi időt nyújtsunk gyerekünknek, bárhol és bármikor nyílik erre lehetőség.