“Segítjük a tervezett gyerekek megszületését”

A kormány célja, hogy segítse a tervezett gyermekek megszületését, ennek keretében 2016-tól növelik a második gyermek után járó adókedvezményt – jelentette ki Balog Zoltán az Apa (is) csak egy van elnevezésű konferencián.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2014. október 28. Paulik András

A kormány célja, hogy segítse a tervezett gyermekek megszületését, ennek keretében 2016-tól növelik a második gyermek után járó adókedvezményt – jelentette ki Balog Zoltán az Apa (is) csak egy van elnevezésű konferencián. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, a közeljövő feladata az otthonteremtési támogatás kiszélesítése, valamint a köznevelés megújulása lesz.


Egyáltalán nem mindegy az ország jövője szempontjából, de saját, személyes életperspektívánk szempontjából sem, hogy milyen társadalmi és kormányzati környezet, milyen lehetőségek veszik körbe az embereknek e legszemélyesebb döntését: a családalapítást – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere az OrientPress Hírügynökség beszámolója szerint.

A kormány pozitív figyelmet tanúsít

‘Fontos volt az önálló Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság megalakításakor, hogy a család, mint olyan, ne problémaként tűnjön fel előttünk. A kormány intézkedéseinek célja, hogy a gyermekvállalás ne lehessen szegénységi kockázat’ – emelte ki a miniszter. Balog Zoltán hozzátette: az önálló család- és ifjúságpolitikai államtitkárság annak a jele, hogy a családpolitika kulcskérdése a kormány munkájának.

Már a második gyermek sem születik meg

Miközben a választás szabadságát feltétlenül tiszteletben tartják, a kormányzati intézkedések szeretnék segíteni, hogy minél több kívánt gyermek megszülessen. A magyar mutatók viszont azt jelzik, azért nem jutnak el a harmadik gyermek tervezéséig, mert már a második gyermek sem születik meg.

Balog Zoltán arra tett ígéretet, hogy 2016-tól a második gyermek után járó adókedvezményt is növelni tudják, majd egy tíz éves időszakban meg is tudják duplázni azt. Így kívánják tervezhetővé tenni a gyermekvállalást.

Szerény, de határozott üzenetnek nevezte a miniszter a nemrég bejelentett házassági kedvezményt, mely havi 5000 forintot hagy a friss házasok pénztárcájában két éven át.

Az átnevezések üzenetet hordoznak

A családi adókedvezmény Balog szerint szintén egy megtévesztő elnevezés, mert ez nem kedvezmény, hanem egyszerűen a gyermeknevelésre fordított költségeket vonja ki az adózott jövedelem köréből. Kiemelte: már az alsó középosztály, tehát a 100-200 ezer forintos jövedelemsávú lakosság is igénybe tudja ezt venni. „Több mint 300 milliárd forint évente az a plusz, amit így gyermeknevelésre fordíthattak a magyar családok” – húzta alá.

A terhességi és gyermekágyi segély (tgyás) a jövőben szintén új nevet kap: várandósági és csecsemőgondozási díjként lép életbe, ezzel is díjazva a gyermekvállalást és elkerülve a ‘segély’ által közvetített negatív konnotációkat.

‘Nagyon fontos, hogy olyan támogatási rendszerek legyenek, melyek világossá teszik azt, hogy ha adunk valamit, azért el is várunk valamit azoktól, akik kapják. Azok pedig, akik növelik az ország erőforrásait, részesüljenek cserébe érdemben megfelelő plusz támogatásban. Egy olyan rendszert akarunk kiépíteni, melyben nem a saját rászorultságunkat kell bizonygatnunk, hanem meg kell keresnünk, hogy melyek azok a támogatási formák, melyek lehetőséget nyújtanak az esélyteremtésre.’ – fogalmazott Balog Zoltán.

Balog kitért arra is, hogy az esélyegyenlőség gondolata helyett a jövőben az esélyteremtést kívánják szorgalmazni, ugyanis nem kiegyenlíteni akarnak, hanem mindenkinek megadni a támogatást ahhoz, hogy esélyeit megragadva, körülményeit jól használva tudjon érvényesülni.

A jövő: erős nemi szerepek és otthonteremtés

Balog Zoltán beszéde végén kiemelte, hogy a közeljövő feladata az otthonteremtési támogatás kiszélesítése, valamint a köznevelés megújulása lesz. ‘A nemzeti alaptantervben egyértelműen leszögeztük a család fontosságát és a női-férfi szerepek erősítését. Hiszen az egészséges női és férfi szerepfelfogással rendelkező gyerekekből lehetnek olyan apák és anyák, akik majd példaképként állhatnak gyermekeik előtt.”

A férfiak egyelőre még nem élnek a kedvezményekkel

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Apa (is) csak egy van elnevezésű konferencián elmondta, a kormányzat két eszközzel kíván hozzájárulni a demográfiai adatok javulásához: szemléletformálással és megfelelő támogatási rendszerrel.

Kiemelte, a családpolitika minden eleme a férfiak számára is nyitott és lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy aktívan kivehessék részüket a gyermek ellátásából, neveléséből. Ugyanakkor elmondta, 2013-ban 78956 fő volt GYED-en és ebből csupán 1,3 %, tehát 1044 volt férfi. GYES-ben 162.902-en részesültek, ebből már 4,4%, tehát 7102 fő volt férfi.

Többet lehet együtt a család

Az intézkedések sorából kiemelte még, hogy plusz öt nap apasági szabadság is jár a gyermek születése utáni két hónapban, valamint, ezentúl mindkét szülő számára jár a gyermekenkénti plusz két szabadnap is. Elmondta: eddig a két szülőnek döntenie kellett, melyikük kapja a plusz szabadnapokat, ráadásul rengeteg papírmunkával járt intézésük. Emellett épp a célt nem valósította meg: nem lehetett együtt az egész család ezeken a plusz napokon. A jövőben ezért mindkét szülőnek járnak.

Az államtitkár elmondta, Magyarországon jelenleg 1,34 gyermek jut egy nőre, a vágyott szám viszont a felmérések szerint 2,1 lenne. Ezért a kedvezmények és a szemléletváltás is azt kívánja szorgalmazni, hogy közelebb kerüljünk a vágyott gyerekszámhoz, s ebben a civil szervezetekkel is – mint a konferenciát rendező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal – maximálisan együttműködnek.

(MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)