Segítség! Anya elfáradt, hol egy bébicsősz?

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor mások segítségét kell kérnie, hogy gyermekére vigyázzon. Sok támogatást kaphatunk a nagyszülőktől és a barátoktól, de előfordulhat, hogy kisgyermek-felügyelőre bízzuk a feladatot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2016. szeptember 15. Csontos Dóra

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor mások segítségét kell kérnie, hogy gyermekére vigyázzon. Sok támogatást kaphatunk a nagyszülőktől és a barátoktól, de előfordulhat, hogy kisgyermek-felügyelőre bízzuk a feladatot.


Ahhoz, hogy megfelelő bébiszittert találjunk gyermekeink számára, érdemes tisztában lenni néhány alapvető  játékszabállyal. Az Inter au pair Kft. munkatársai 17 éve állnak a családok és gyermekfelügyelők szolgálatában. Következzenek most Szécsényi Violetta ügyvezető igazgató tanácsai olyan szülőknek, akiknek bébiszitterre van szükségük.

Milyen feladatokat adhat egy család a gyermekfelügyelőnek?

A bébiszitterek elsősorban gyerekek körüli teendőket, feladatokat látnak el. Például elpakolnak utánuk a nappaliban, a ruhásszekrényeiket rendben tartják, de háztartásbeli teendőik is vannak, mint például reggeli, ebéd vagy vacsorakészítés a gyermekek számára, illetve mosogatás utánuk.

Milyen feladatokat ne bízzunk a gyermekvigyázóra?

A gyermekfelügyelőre ne bízzunk nagyobb háztartási munkákat, mint például ablaktisztítást, vagy autótakarítást. Végezhet a bébiszitter efféle feladatokat is, de erről külön kell megállapodni, magasabb bérezés ellenében.

Milyen mértékben fog a csecsemő / gyermek ragaszkodni a bébiszitterhez, nem lesz később hiányérzete, ha a bébiszitter elhagyja a családot?

Általában, ha családtagként kezelik a bébiszittert, akkor a ragaszkodás természetesen kialakul mindenki részéről, de a gyermekek anyukáját, édesapját nem pótolja a felügyelő.

Nem lesz olyan érzése a gyereknek, hogy anyának és apának nincs ideje rám, ezért kell a bébiszitter?

Nagyon fontos, hogy megfelelően kommunikáljuk a gyermekünk felé, hogy miért is fogadtunk gyermekfelügyelőt. Arra törekedjünk, hogy a gyermekünkben ne alakulhasson ki olyan kép, hogy nincs rá időnk!

Szokott a szülőknek lelkiismeret-furdalásuk lenni, hogy másra kell hagyniuk a gyereket?

Manapság az élethelyzetek többsége megköveteli, hogy a családok gyermekfelügyelőhöz forduljanak. Ez okozhat a kezdetekben lelkiismeret-furdalást, de ahogy telik az idő, egyre jobb érzés lesz megtapasztalnunk, hogy gyermekünk mellett mindig van egy olyan szakember, aki őt személyiségéhez alkalmazkodva fejleszti, felügyeli, tanítja, például tévénézés helyett.

Jobb –e egy bébiszitter, mint egy nagyszülő?

Nem jelenteném ki, hogy jobb. Ha a nagyszülők messze laknak, vagy egészségügyi állapotuk nem engedi meg, hogy ők vigyázzanak az unokákra, célszerű bébiszitterhez fordulni. A gyermekfelügyelő akár a nagyszülők jelenlétében is, tud teljes mértékben figyelni a gyerekekre.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!