Segítség! Csúnyán beszél a gyerek!

A csúnya szavak misztikus érthetetlenségük miatt roppant vonzóak a gyermekek számára. Izgalmas kimondani, és látni, hogy szökik ki a vér anyu és a nagyi fejéből... Mit tehetünk, ha csúnyán beszél a gyerek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csúnya beszéd
2015. május 16. Gyarmati Orsolya

A csúnya szavak misztikus érthetetlenségük miatt roppant vonzóak a gyermekek számára. Izgalmas kimondani, és látni, hogy szökik ki a vér anyu és a nagyi fejéből… Mit tehetünk, ha csúnyán beszél a gyerek?


Minden anyuka emlékszik az első csúnya szóra, amit a gyermeke kiejtett a száján. Én is. Az óvodából tartottunk hazafelé, amikor elhangzott az a bizonyos “k” betűs szó. Nyeltem egy nagyot, majd visszakérdeztem, hogy jól hallottam-e? Bizony jól. Nos, nekem szerencsém volt, a négyéves csemetém elhitte nekem, hogy csak félrehallotta a szót, az ovistársa csupán a “durva” szót szerette volna megosztani vele.

Hát, ezt meg hol hallottad?

Amint a gyermeked bölcsődébe és óvodába kerül, sajnos nem válogathatod meg, kivel járjon egy csoportba. Ahány kis gyerkőc, annyi család, annyi különböző szokás és kifejezési forma. Bizony igen gyakori, hogy lurkónk az első csúnya szavait az oviból vagy a bölcsiből “hozza haza”. Ebben az életkorban a gyermek a környezetében hallottakat szivacsként felszívja és ismételgeti, ahogy a többi ismeretlen szót és kifejezést is. Így nyugodtan tegyük csak a kezünket a szívünkre, és gondoljuk végig, vajon otthon hány olyan kifejezést hall a család szájából a gyermek, amire nem lennénk büszkék, ha visszahallanánk tőle?

Mit mondunk, ha az ujjunkra ütünk vagy ha belerúgunk az asztal lábába? Ha veszekedünk a párunkkal? Ha összetörjük a kedvenc kávéscsészénket? A kisgyermek szókincse ebben a korban szűkebb életkörnyezetének lenyomata. És ne lepődjünk meg akkor sem, ha trágár szavakat használ, ha egész nap megy a tévé, és kontrollálatlanul pörögnek a háttérben a műsorok.