Síelés: amire mindenkinek oda kell(ene) figyelni

Végre leesett az első hó, és a hazai sípályák is megtelhetnek. Az óvatosság azonban nem ott kezdődik, hogy kiszállunk a felvonóból, hanem sokkal hamarabb. A balesetek nagy része egy kis odafigyeléssel ugyanis megelőzhető lenne. Mindez a gyerekekre nézve különösen igaz, hiszen sokan közülük még nagyon bizonytalanul mozognak a léceiken. Nézzük, mik a síelés legfontosabb szabályai!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 30. Gyarmati Orsolya

Végre leesett az első hó, és a hazai sípályák is megtelhetnek. Az óvatosság azonban nem ott kezdődik, hogy kiszállunk a felvonóból, hanem sokkal hamarabb. A balesetek nagy része egy kis odafigyeléssel ugyanis megelőzhető lenne. Mindez a gyerekekre nézve különösen igaz, hiszen sokan közülük még nagyon bizonytalanul mozognak a léceiken. Nézzük, mik a síelés legfontosabb szabályai!


Miért fontosak a biztonsági szabályok?
A síelés azt jelenti, hogy nagy sebességgel száguldunk lefelé más síelők, valamint sziklák, fák és ember alkotta objektumok között-mellett. Minden síelő elesik néhányszor, és az összeütközések is igen gyakoriak. A síelőknek alkalmazkodniuk kell a hideghez, az időjárás, illetve a pálya minőségének és milyenségének hirtelen változásaihoz is. A biztonsági szabályok, amelyeket a legtöbb sípályán megtalálhatunk sokszor hívják fel a figyelmünket a hó nélküli területekre, a fatönkökre, a talaj egyenletlenségeire is.

Síbakancsok

Ha még nincs síbakancsunk, mindig azt vegyük meg először, ne a léceket. A megfelelő méretű, kényelmes (se nem túl merev, se nem túl laza) bakancs elengedhetetlen a biztonságos és élvezetes síeléshez. Kölcsönkért bakancsoknál gondot jelenthet, hogy az már saját tulajdonosa lábának alakját vette fel belül, így nem fog majd úgy tartani, vagy jelent olyan kényelmes viseletet, mint ha saját lábunkhoz igazodik a bakancs.

Sílécek

Minél nagyobb a léc, annál gyorsabban megy és annál nehezebb irányítani. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy léceink megfeleljenek sítudásunk szintjének és magasságunknak. És természetesen ellenőriztessük az első lesiklás előtt a kötést és a lécek állapotát is – lehetőleg egy szakemberrel. A lécekre valószínűleg ráfér egy waxolás, nem beszélve az élezésről. Fontos kérdés az is, változott-e a legutóbbi síelés alkalomával a testsúlyunk, mert a kötésünket ennek megfelelően kell átállítani. Mivel a gyerekek gyorsan nőnek, erre minden évben szükség van! Mindezt attól függetlenül meg kell tenni, hogy kezdőről, vagy profi síelőről van már szó.

Síbotok

Itt is fontos a megfelelő méret: sem a túl hosszú, sem a túl rövid botok nem biztonságosak.

Sisak

A sisak az a része a felszerelésnek, amely akár az életünket is megmentheti. Soha, semmilyen körülmények között ne vegyük le síelés közben! Olyan sisakot válasszunk, amely tökéletesen illik a fejünkre és nem lötyög, vagy szorít. Fontos az is, hogy ne más sportághoz való sisakot használjunk, hanem kifezetetten síeléshez kifejlesztettet, amin van hely a szemüvegnek és napsütéses napokon megfelelően szellőzik.

Szemüveg

A napsugarak ereje jóval nagyobb a hegyekben. Ha a fehér hóról verődnek vissza, komoly szemsérüléseket is okozhatnak, ezért síelésnél a szemüveghasználat is nagyon fontos. Amíg süt a nap, elegendő egy egyszerű napszemüveg is, de mindig legyen nálunk normális síszemüveg arra az esetre, ha hirtelen leesik a hőmérséklet, vagy havazni kezd. A síszemüveg megvéd a nekünk csapódó faágaktól, és más veszélyektől is!

Síkesztyű

A síkesztyűk lehetővé teszik, hogy biztosan fogjuk a síbotokat, miközben melegen tartják a kezünket.

Öltözet

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha fázunk a sípályán. Persze az sem jó, ha melegünk van és izzadunk, aztán megfázunk, amikor a nap elbújik. A legjobb, ha rétegesen öltözködünk, méghozzá kifejezetten síeléshez kifejlesztett ruhadarabokkal. Ilyenek a síaláöltözetek, a thermozoknik, a köztes réteg, ami lehetőleg gyapjúból készült, a megfelelő sínadrág és dzseki, valamint a símaszk. Síelés közben nagyon sok hőt leadunk a fejünkön át, így külösen fontos, hogy a símaszk segítségével a fejünket is melegen tartsuk.

Jól jöhet még…

Kézmelegítők: Bárhol lehet kapni úgynevezett kézmelegítőket, amik olyan kis kerek párnácskák, amik, miután megpattintottunk bennük egy apró fémlapocskát, felmelegednek, és órákig melegen tartják a kezünket.

Adóvevők: ha már önállóbbak a gyerekek, érdemes a kezükbe adni egy-egy walkie-talkiet, hogy ha eltévednek, vagy bajba kerülnek, tudjanak minket értesíteni. A mobiltelefon nem feltétlenül működik odafent…

Naptej: csúnyán le lehet égni odafent, így érdemes napfényes időszakok előtt bekenni a szabadon marad bőrfelületeket. Ugyanez vonatkozik a szőlőzsírra is.

Víz és élelem: bár úgy tűnhet, a síelés csak lesiklás a hegyről, ez a sport is nagyon sok energiát igényel, így könnyen kifáradhatunk és kiszáradhatunk, különösen, ha nagyon magasan vagyunk a tengerszint felett. Ezért fontos, hogy mindig legyen nálunk valamilyen rágcsálivaló és folyadék.

Légy okos a pályán…

Beszereztünk minden szükségeset, most már csak síelni kell…de csak ésszel, hiszen a felszerelés még nem minden. Nagyon fontos, hogy ne egyedül síeljünk, hanem legalább ketten, mert még a legjobbak is elesnek, bajba kerülnek néha, és ha magunk vagyunk, nagyon nehéz segítséget kérni. A síelés veszélyes dolog, ezért mindig legyünk őszinték magunkkal, ha a sítudásunkról van szó: maradjunk a kezdő pályán, amíg nem mozgunk biztonsággal a léceken. A legtöbb síelős helyen zölddel jelölik a kezdődk, kékkel a haladók, feketével a magas szinten síelők pályáit. Ha egy pálya csak a profiknak szól, és mi még nem vagyunk azok, higyjük el, hogy semmi keresnivalónk ott. Soha ne kalandozzunk el a kijelölt pályáról: könnyen eltévedhetünk, vagy egyedül találhatjuk magunkat. Fontos az is, hogy figyeljünk a pályákon kihelyezett táblákon olvasható figyelmeztetésekre.

És ott van végül a síetikett: mindig a hátrébb síelőknek kell figyelniük az előttük csúszókra. Soha nem szabad megállni olyan helyen – pl. kanyarban – ahol a fentről jövők nem láthatnak azonnal, mert nagy balesetek lehetnek az összeütközésekből. Mielőtt megállunk, vagy irányt váltva másik pályára mennénk mindig nézzünk fel. Ha fentről érkezünk, és szlalomozva síelünk mások mellett egy keskeny pályán, mindig jelezzük, hogy jövünk.