Sikeres petíció, tagállami hatáskörben marad az abortusz jogi szabályozása

Amint arról beszámoltunk, a Citi­zenGo nevű, keresztény, konzervatív szellemiségű közösség nemrég petíciót indított annak érdekében, hogy az abortusz jogi szabályozása továbbra is tagállami hatáskörbe tartozzon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. június 03. Paulik András

Amint arról beszámoltunk, a Citi­zenGo nevű, keresztény, konzervatív szellemiségű közösség nemrég petíciót indított annak érdekében, hogy az abortusz jogi szabályozása továbbra is tagállami hatáskörbe tartozzon.


Ugyanis az utóbbi hónapokban az abortusz liberalizációjáért küzdők igyekeztek elérni, hogy az Európai Unió minden országában a nőknek – a kiskorú lányoknak is – joguk legyen magzatukat elvetetni tanácsadás vagy szülői hozzájárulás nélkül.

A CitizenGo magyarországi szervezetének petíciója szerint azonban „a nők egészségét nem az abortuszok korlátlan terjesztése szolgálja, hanem az oktatási és egészségügyi rendszerek javítása”. A több ezer támogató által aláírt levelet elküldték Szijjártó Péter külügyminiszternek és Györkös Péternek, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjének, arra kérve őket, hogy alaptörvényünk szellemében védjék a magzati életet a fogantatás pillanatától kezdve. A CitizenGo magyarországi képviselője, Frivaldszky Edit lapunkat arról tájékoztatta, a petíció sikeres volt, az EU Külügyek Tanácsa május 26-i ülésén döntés született arról, hogy az abortusz témaköre nem a közös EU-politika része. A tagállamok közül Málta állt ki leghangsúlyosabban a megszületendő életekért, hozzá csatlakozott Magyarország és Lengyelország.

A CitizenGo magyarországi szervezetének petíciója szerint azonban „a nők egészségét nem az abortuszok korlátlan terjesztése szolgálja, hanem az oktatási és egészségügyi rendszerek javítása”. A több ezer támogató által aláírt levelet elküldték Szijjártó Péter külügyminiszternek és Györkös Péternek, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjének, arra kérve őket, hogy alaptörvényünk szellemében védjék a magzati életet a fogantatás pillanatától kezdve. A CitizenGo magyarországi képviselője, Frivaldszky Edit lapunkat arról tájékoztatta, a petíció sikeres volt, az EU Külügyek Tanácsa május 26-i ülésén döntés született arról, hogy az abortusz témaköre nem a közös EU-politika része. A tagállamok közül Málta állt ki leghangsúlyosabban a megszületendő életekért, hozzá csatlakozott Magyarország és Lengyelország. – See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/26638/Tovabb_harcolnak_a_magzati_eletert#sthash.RGipnsA4.dpuf