Sms: azonnali halált okozhat! (videóval)

Csak egy pillanatra ránézek a telefonomra. Vajon ki üzent? De hiszen… és itt vége a mondatnak. Mert az illető meghalt. Egy másodperc elég volt hozzá. Megérte?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 05. Gyarmati Orsolya

Csak egy pillanatra ránézek a telefonomra. Vajon ki üzent? De hiszen… és itt vége a mondatnak. Mert az illető meghalt. Egy másodperc elég volt ahhoz, hogy ne vegye észre, hogy áttért a szembesávba és belerohant egy másik autóba. Megérte?


Mennyi idő, amíg megnézzük, épp ki írt ránk chaten? Öt másodperc? És azt tudta, hogy ennyi épp elég ahhoz, hogy egy autóval egy focipályahossznyi utat megtegyünk? A vezetés közbeni chat- vagy smsírás, emailnézegetés vagy szörfözés a neten döbbenetesen magasra emeli annak a veszélyét, hogy balesetet szenvedjünk, netán mást sodorjunk életveszélybe. Ön dönt: chatel vagy vezet?

A kormánykerék mögött minden elég csupán egy pillanatra ránézni a telefonra, hogy az életünk gyökeresen megváltozzon. Azaz: felboruljon. És másoké is. Az It Can Wait („Várhat”) kampánya arra biztat mindenkit, hogy vállaljunk nagyobb ún. digitális felelősséget, és tegyünk fogadalmat: ha vezetünk, akkor nem használjuk a mobiltelefont, legfeljebb hívásra és azt is kizárólag kihangosított formában.  

 „Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem.” – mondta Oscar Wilde. Nos, akik úgy érzik, képtelenek kibírni, hogy rá ne nézzenek a telefonjuk kijelzőjére, valahányszor az pittyeg, rezeg, csenget vagy csöng, egy zseniális applikációt, is kifejlesztettek: a SafelyGo lenémítja az összes beérkező üzenet, levél, chat hangjelzését, miközben értesíti a küldőket arról, hogy jelenleg vezetünk, ezért nem válaszolunk. Miután megálltunk az autóval, a jelzések hangja automatikusan bekapcsol.

“Pillanat, biztos úr, hadd fejezzem be ezt az sms-t!”

És most jöjjön az It Can Wait remekül összerakott filmje: