Sokkal kevesebb az abortusz Magyarországon

Az elmúlt öt évben, 2010 és 2015 között a terhességmegszakítások száma 22,9 százalékkal csökkent Magyarországon, idén az első negyedévben pedig további 4,1 százalékkal - mondta a hétfői Magyar Hírlapnak a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. június 13. Csontos Dóra

Az elmúlt öt évben, 2010 és 2015 között a terhességmegszakítások száma 22,9 százalékkal csökkent Magyarországon, idén az első negyedévben pedig további 4,1 százalékkal – mondta a hétfői Magyar Hírlapnak a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.


Fűrész Tünde szerint Magyarországon a csökkenés ellenére európai viszonylatban még mindig magas az abortuszok száma: minden harmadik élve születésre jut egy terhességmegszakítás, míg az európai átlagban ötre. A helyettes államtitkár szerint alapvetően az összes kelet-európai országra jellemző, hogy viszonylag magas a terhességmegszakítások száma, és Magyarországon is a rendszerváltás előtti időszak öröksége is lehet a tendencia oka.

Mint mondta, a terhességmegszakítások számát a családpolitikai eszközökkel áttételesen lehet befolyásolni, így mindenekelőtt abban tudnak segítséget nyújtani, hogy különféle állami támogatásokkal nagyobb anyagi biztonságot igyekeznek nyújtani a családoknak, hogy ne pénzügyi okok miatt döntsenek a terhességmegszakítás mellett. A másik eszköz a prevencióban rejlik, például a köznevelési rendszerben, ahol megjelenik a családi életre nevelés, akár a hit- és erkölcstanórák keretében – mondta a helyettes államtitkár, aki jelezte, támogatják azokat a civil szervezeteket is, amelyek a felvilágosításban és a tájékoztatásban részt vesznek.

Fűrész Tünde szólt arról is, a kormány nem tervezi a magzatvédelmi törvény változtatását, szigorítását.