Sokkal könnyebb ma az iskolakezdés, mint hat éve

A kormány intézkedései révén sokkal könnyebb ma az iskolakezdés a magyar családoknak, mint hat évvel ezelőtt. Elsősorban a családi adókedvezmény miatt könnyebb a családoknak: ennek révén átlagosan évente 240 ezer forinttal több marad egy családnál, és mostanra a tankönyvköltségek kétharmadát is az állam állja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állami támogatás
2016. augusztus 23. Csontos Dóra

A kormány intézkedései révén sokkal könnyebb ma az iskolakezdés a magyar családoknak, mint hat évvel ezelőtt – mondta Rétvári Bence hétfőn az MTI-nek. A kereszténydemokrata államtitkár szerint a hat évvel ezelőtti helyzethez képest elsősorban a családi adókedvezmény miatt könnyebb a családoknak: ennek révén átlagosan évente 240 ezer forinttal több marad egy családnál, és mostanra a tankönyvköltségek kétharmadát is az állam állja.


Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ezt azokra az ellenzéki kritikákra reagálva közölte, amelyek szerint a tankönyvek mellett sok olyan kiadással is jár a tanévkezdés a családoknak, amelyeket a kormány nem vállal át.

Az államtitkár szerint a hat évvel ezelőtti helyzethez képest elsősorban a családi adókedvezmény miatt könnyebb a családoknak: ennek révén átlagosan évente 240 ezer forinttal több marad egy családnál. Emellett mostanra a tankönyvköltségek kétharmadát már az állam állja, és felmenő rendszerben, évről évre egyre több évfolyam kapja majd ingyen a tankönyveket.

Forrás: kdnp.hu

Szintén sokat számít, hogy a nyári szünetben többet tudnak spórolni a családok az Erzsébet-táborok révén, szeptembertől pedig a gyermekek egyre szélesebb körére kiterjesztett ingyenes étkeztetés vesz le terhet a családok válláról – sorolta. Mindemellett a jövő évtől az élelmiszerek áfájának csökkentése nyomán újabb 35-40 ezer forinttal marad több a családoknál – tette hozzá.

Megjegyezte: az, hogy elkoptak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kapcsolatos problémákról szóló hírek, igazolja az állam által nyújtott többletforrást, valamint azt, hogy igyekeznek jobban kiszolgálni az iskolák igényeit, és nagyobb önállóságot biztosítanak az intézményeknek.