Sokkoló történetek: nemi erőszak után kényszerabortuszok következmények nélkül

Az USA-ban rengeteg olyan eset történik, amikor kiskorú lányt erőszakolnak meg, a lány teherbe esik, az elkövető abortuszra kényszeríti őt, ám a terhességmegszakítást végző intézmény mégsem tesz feljelentést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2014. július 29. Gyarmati Orsolya

Az USA-ban rengeteg olyan eset történik, amikor kiskorú lányt erőszakolnak meg, a lány teherbe esik, az elkövető abortuszra kényszeríti őt, ám a terhességmegszakítást végző intézmény mégsem tesz feljelentést.


Az olyan esetekben, amelyek során egy felnőtt férfi létesít szexuális viszonyt kiskorú lánnyal, az elkövető tudatában van annak, hogy amit tesz, az illegális és börtönbüntetés jár érte. Azt is tudja, hogy tette akkor válik a legkönnyebben bizonyíthatóvá, ha a kislány az aktus(ok) során teherbe esik. Mark Crutcher, a Life Dynamics Inc. nevű pro-life szervezet elnöke szerint az ilyen esetekben az elkövető mindent megtesz, hogy a kiskorú elvetesse a megfogant gyermeket. A kérdés az, mi történik, ha az abortuszt végző intézmény tudomást szerez a nemi erőszakról?

A Life Dynamics adatai szerint az USA minden államában elérhetőek azok az intézmények, amelyeknél jelenteni lehet, ha valaki a környezetében kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakra gyanakszik. Ráadásul, ha egy kiskorú lány jelentkezik abortuszra, kér terhességi tesztet vagy fogamzásgátlót, esetleg nemi betegségre gyanakszik, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a lány nemi kapcsolatot létesített valakivel.

“Sajnos az a helyzet, hogy ha jelentkezik egy ilyen lány ezen intézmények bármelyikében, az ott dolgozók nem jogosultak arra, hogy utánajárjanak, mi is történt pontosan a kiskorú lánnyal, csupán annyit tehetnek, hogy jelentik a megfelelő szervezetnek az esetet, de hogy utána mi történik, arra már nincs befolyásuk, mivel az, hogy bűncselekmény történt-e vagy sem, az kizárólag állami szintű eljárásban deríthető ki.”, mondta el Crutcher a Life News-nak.

A Life Dynamics által összeállított, “The Cover-Up of Child Sexual Abuse” (A gyermeket érintő szexuális zaklatások feltárása) című tanulmány olyan bűnügyi eljárásokról ír, amelyek során férfiakat helyeztek vád alá azért, mert illegális szexuális viszonyt létesítettek kiskorú lányokkal. A feltárt esetek abban is megegyeznek, hogy az áldozatokat minden esetben abortusztra kényszerítették, ám feljelentés egyszer sem történt az abortuszt végző intézmények részéről.

Az egyik eset során egy 44 éves férfi erőszakolta meg saját lányát. A lány 16 évesen lett terhes, az apa pedig elvitte őt a Planned Parenthood egyik intézményébe, hogy megszakíttassa a terhességet. Noha az apja segített neki kitölteni a papírokat a klinikán, aláírta a beleegyező nyilatkozatot és végig a közelében maradt, a lánynak mégis sikerült elmondania a személyzetnek, hogy nemi erőszak áldozata lett, az elkövető pedig a saját apja. Ennek ellenére a klinika nem tett feljelentést a férfi ellen, a lánynak pedig az abortuszt követően még másfél évig kellett elszenvednie apja újabb és újabb közeledéseit.

Crutcher a feltárt eseteket csupán a jéghegy csúcsának tekinti: “Az eseteket vizsgáló szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyerekeket zaklató felnőttek soha nem állnak le maguktól, mindig valami külső, kényszerítő körülmény kell ahhoz, hogy felhagyjanak rettenetes szokásukkal. Mivel a klinikák a legtöbb esetben nem jelentik a nyilvánvaló bűncselekményeket, a kislányok még akár évekig szenvednek zaklatójuktól. Ám amint megtörténik a feljelentés és elfogják a tettest, a rémálomnak vége. Ezért lenne olyan létfontosságú a bűnüldöző szervekkel való együttműködés.”