Soltész: Kárpát-medencei összefogás kell a családok támogatására

Szorosabb együttműködésre van szükség a szomszédos államok kormányaival, hogy külhonban is érvényesülhessenek a népesedési és családtámogatási célkitűzések - nyilatkozta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádiónak. Kifejtette: a demográfiai problémák oka Délvidéken egyrészt az elvándorlás, másrészt az alacsony gyerekszám.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családok
2013. augusztus 05. Paulik András

Szorosabb együttműködésre van szükség a szomszédos államok kormányaival, hogy külhonban is érvényesülhessenek a népesedési és családtámogatási célkitűzések – nyilatkozta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádiónak. Kifejtette: a demográfiai problémák oka Délvidéken egyrészt az elvándorlás, másrészt az alacsony gyerekszám.


A külhoni magyar családok támogatásával foglalkozó civil szervezetek összefogását szorgalmazza Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár, aki a vajdasági Kishegyesen hétvégén megrendezett első délvidéki családkongresszus kapcsán nyilatkozott a 180 percnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője elmondta, a találkozón a Kárpát-medence minden területéről – így Erdélyből és Felvidékről is – voltak családszervezetek, amelyekből már több száz működik. A politikus hangsúlyozta, az esemény vajdasági szervezői arra is figyeltek, hogy ne csak magyarok vegyenek részt a kongresszuson, ezért szerb nagycsaládos egyesületeket is meghívtak, „ami nagyon jó kapocs és nagyon jó üzenet”.

Soltész Miklós szerint a demográfiai problémák oka Délvidéken egyrészt az elvándorlás, amely több évvel a délszláv háborúk után úgy tűnik, megállt. Az alacsony gyerekszám azonban továbbra is gondot jelent, és nem csak a magyaroknak, hanem más környező nemzeteknek is. Az összekapcsolódási lehetőség is itt lehet, vagyis, hogy mindazon szervezetek, amelyek a családtámogatás rendszerét próbálják segíteni, egymást is segítsék.

Ha külhonban is a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez hasonló civil szervezetek jönnek létre, és ezek össze tudnak fogni a helyi többségi nemzetek családszervezeteivel is, akkor biztos, hogy előbb-utóbb hatással tudnak lenni az ottani kormányprogramokra is. Ugyancsak fontos, hogy a kormányzatok is együttműködjenek.

Európának ezen a felén azért is fontos a nemzetek közti összefogás, mert pozitív üzeneteket küldhet a kontinens északi és nyugati felének is, ahonnan sokszor olyan nihil, szörnyűséges gondolatok jönnek, amelyek ellen csak a magyarok nem tudják fölvenni a küzdelmet – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában Soltész Miklós.