Soltész Miklós: A nemzeti adománygyűjtő vonalon gyűjtenek

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árvíz
2013. június 07. bencze.aron

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.


A csatlakozott humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni a 1357-es vonalon. Soltész Miklós ismertette: a munkáját szerdán kezdő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács első döntései között szerepelt a nemzeti összefogás számlaszámának elindítása, amelyen péntek reggel 18 732 822 forint volt. A számlára továbbra is várják a támogatásokat, és amelyre már külföldről is lehet utalni.

Giró-Szász András kormányszóvivő az aktuális helyzetet ismertetve azt mondta: most már biztosan tudható, hogy a valaha volt legnagyobb árvízzel kell szembenézni Magyarországon, ezért a legrosszabb forgatókönyveket is figyelembe kell venni, ez alapján dolgozta ki a kormány, a kormányzati koordinációs bizottság az irányításhoz, a védekezéshez szükséges intézkedéseket. Ezek mellett minden eddiginél nagyobb összefogásra is szükség van – tette hozzá.

A fél tízkor tartott kormányszóvivői tájékoztatón az aktuális adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: Nagybajcs térségében 887 centiméteres a vízállás, itt a tetőzést, 20 centiméterrel magasabb vízszintet szombat reggelre várják. Ez az érték 25 centiméterrel nagyobb, mint az eddig mért legnagyobb vízszint. Komárom térségében 8 méter körüli a vízállás, 830 centiméterre várják a tetőzést, ami ugyancsak mintegy 25 centiméterrel magasabb az eddig mért legmagasabb értéknél.

Esztergomnál 736 centiméter a vízállás, a tetőzést 8 méter körülire várják. Nagymarosnál 655 centiméter, ami 740 centiméter lehet. Budapesten jelenleg 785 centiméter a vízállás, ami plusz-mínusz 20 centiméter eltéréssel 885 centiméter lehet. A kormányszóvivő ismertette azt is, hogy jelenleg 760 kilométeren folyik árvízvédelmi védekezés, ebből 390 kilométeren elsőfokú, 114 kilométeren másodfokú és 62 kilométeren harmadfokú a védekezés. Rendkívüli védekezés van 191 kilométer hosszan Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyékben, valamint Budapest bizonyos területein.

Szintén ezekből a megyékből kellett kitelepíteni összesen 554 embert, Győr-Moson-Sopronból három településről 25 embert, Komárom-Esztergomból két településről 38-at, Pest megyében hét településről 331 embert, míg a főváros két kerületéből 160 embert. Jelenleg a gátakon összesen 17 627 ember védekezik.

Giró-Szász András arra hívta fel a figyelmet, hogy a védekezésben részt vevők és az irányítók arra kérik a rémhírterjesztőket, tiszteljék meg őket azzal, hogy munkájukat nem nehezítik. Hangsúlyozta: minden eszköz, terv készen áll arra, hogy a Magyarországot ért árvízhelyzetet megfelelő módon kezeljék az illetékes szervek az érintett megyékben és összességében az egész országban.