Soltész: sikerült elérni a házasságkötések számának növekedését

A családok bővüléséhez és a házasságkötések számának növekedéséhez is hozzájárultak a kormány elmúlt csaknem négy évben meghozott intézkedései - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 09. Gyarmati Orsolya

A családok bővüléséhez és a házasságkötések számának növekedéséhez is hozzájárultak a kormány elmúlt csaknem négy évben meghozott intézkedései – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára szombaton Pécsen.


Soltész Miklós a nagycsaládosok egyesületeinek a házasság világnapja alkalmából meghirdetett rendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az utóbbi két évben nőtt a házasságkötések száma. Közölte, 2011-hez képest 2012-ben 5 százalékkal, 2012 első tizenegy hónapjához képest 2013 első tizenegy hónapjában pedig csaknem két százalékkal több frigy köttetett.

Az államtitkár kiemelte: az egyik legfontosabb lépésként az alaptörvény módosításával a kormány és az Országgyűlés egyértelműen kiállt a családok mellett. Közölte: a kabinet 2010-es működésének kezdete óta lelki, szimbolikus és anyagi értelemben is a családok jobb boldogulását igyekezett szolgálni intézkedéseivel.

Ez utóbbiak közül megemlítette: a családi adókedvezmény – amelyet ez évtől járulékkedvezményként is igénybe lehet venni – több mint 1,1 millió családot, köztük mintegy 800 ezer egy- és kétgyermekes családot ért el. Mindez azért is fontos, mondta, mert az előző, szocialista kormányzat elvette, illetve a három- vagy többgyermekes családok esetében szűkítette ezt a kedvezményt.

Másik fontos intézkedésként szólt arról, hogy a gyed extra bevezetésével azoknak a családoknak segít a kormány, amelyek szeretnének további gyermeket, gyermekeket vállalni, azoknak a szülőknek, akik minél előbb vissza szeretnének menni dolgozni, illetve azoknak a fiataloknak, akik szeretnének az egyetem elvégzése után minél előbb családot alapítani.

Soltész Mikós kiemelte a rezsicsökkentést is, amelynek eredményeként jelentősen mérséklődnek a családok, különösen a többgyermekes családok kiadásai. Az államtitkár a családok fontos részeként jellemezte az időseket is, akik tapasztalataikkal, segítségükkel a fiatal családok támaszaiként szolgálnak. Éppen ezért a kormány folyamatosan ügyelt arra, hogy megőrizze, a legutóbbi időszakban pedig emelje is a nyugdíjak vásárlóértét – tette hozzá.

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi országgyűlési képviselő arról szólt, hogy amíg az állam gyengén védi a társadalom legkisebb közösségét, azaz a családot, addig senki nem várhatja el, hogy jelentősen gyarapodjon az ország. Közölte, az országot 2010-ig irányító kormányzattal szemben a jelenlegi kabinet következetesen a házasság és a család védelmét szolgálta működésével. Hozzátette: csak a rezsicsökkentéssel évi százezer forintos megtakarítást érnek el a lakásokban élő kisebb, míg kétszázezer forinton felül spórolhatnak a kertes házban élő nagyobb családok.

Csizi Péter (Fidesz) pécsi alpolgármester azt hangoztatta: Pécsett ebben az önkormányzati ciklusban az országos átlagnál is nagyobb mértékben nőtt a házasságkötések száma, 2013-ban például öt százalékkal több házasság volt itt, mint egy évvel korábban. Hozzátette: a város több intézkedéssel, a többi között a házasságkötési helyszínek kiterjesztésével szolgálta a fiatal családok létrejöttének egyszerűsödését.