Spéder Zsolt: A CSOK lassíthatja az országban a népességfogyást

A kormány otthonteremtési programjának köszönhetően, várhatóan emelkedik majd a születésszám Magyarországon - nyilatkozta Spéder Zsolt a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
CSOK
2016. február 04. Vajda Boglárka

A kormány otthonteremtési programjának köszönhetően, várhatóan emelkedik majd a születésszám Magyarországon – nyilatkozta Spéder Zsolt a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője


A csok valószínűleg az eleve is jobb módúaknak kedvez, mert a középrétegek nem szívesen vállalják a többedik gyerekkel járó kockázatot a demográfus szerint. A szakértő szerint szükség lenne még a CSOK mellett egy összetett programra, ami elősegíti a népességfogyást. Emellett pedig úgy véli, a gyereknevelésben az apák szerepét is ki kellene emelni.

Az, hogy a kormány megkönnyíti a lakáshoz jutást, ez elősegítheti a családalapítást. A felmérésekből az is kiderül, hogy nem a lakáshiány az elsődleges probléma a fiataloknál, hanem a munka és a család összeegyeztetése, valamint az anyagi bizonytalanság. Spéder Zsolt szerint a legfontosabb az, amire semmilyen kormánydöntés nincs hatással, a harmonikus párkapcsolatok kialakítása.

A CSOK-ot a háromgyermekesek közül a szakértő szerint inkább a stabil, vagy előnyösebb helyzetűek tudják majd igénybe venni. A bankok talán a stabil, biztos, kiszámítható munkajövedelemmel rendelkezőknek is segítenek majd, akik nem szükségszerűen a leggazdagabbak.

Spéder Zsolt úgy véli, valószínűleg a CSOK miatt több gyermeket vállalnak majd a családok, de ez sem 100 százalékos. Lehetne még javítani a gyermekellátás színvonalán, bölcsődéket, óvodákat kellene fejleszteni, rugalmasabbá tenni.

Forrás: http://index.hu/belfold/2016/02/03/csok_nepessegtudomanyi_intezet_speder_zsolt/