Steve Jobs gyerekei nem használtak kütyüket

Steve Jobs az Apple vezetőjeként gyakran hívott fel újságírókat, akár azért, hogy megdícsérje őket egy-egy cikkért, akár azért, hogy rámutasson egy adott írás negatívumaira. 2010 végén a New York Times egyik zsurnalisztája a tabletokról írt. Amit Jobs mondott neki, az igencsak elképesztette.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 14. Gyarmati Orsolya

Steve Jobs az Apple vezetőjeként gyakran hívott fel újságírókat, akár azért, hogy megdícsérje őket egy-egy cikkért, akár azért, hogy rámutasson egy adott írás negatívumaira. 2010 végén a New York Times egyik zsurnalisztája a tabletokról írt. Amit Jobs mondott neki, az igencsak elképesztette.


‘A gyerekei nyilván szeretik az iPadeket’, mondta neki Mr. Jobs. Az Apple akkor dobta piacra az első ilyen készülékeket. ‘Még nem volt a kezükben ilyesmi’, válaszolta az újságíró. ‘Nagyon komolyan limitáljuk az életükben a multimédiás eszközök használatát.’

Az újságíró biztos volt benne, hogy az Apple feje ezt igencsak kifogásolja majd. Ám a válasz valami egészen másról árulkodott: kifejezetten helyeselte ezt a fajta hozzáállást. Sőt, kiderült, hogy a technológiai ágban dolgozó vezetők nagy része következetesen szabályozza gyerekei kütyü-hozzáférését.

Chris Anderson, a Wired című szaklap egykori szerkesztője, a 3D Robotics igazgatója például az otthon található minden egyes multimédiás eszköz használatát időkorláthoz és szülői felügyelethez köti. “A gyerekeim azzal vádolnak minket, hogy zsarnokok vagyunk. Ám mi azért döntöttünk így a feleségemmel, mert elsőkézből tapasztaljuk, milyen veszélyei vannak ennek a típusú technológiának.”

A veszélyek, amire Anderson utal, többek között a káros tartalmak, az online zaklatások, és a függőség kialakulása…ami bizony ezeknek a gyerekeknek a szüleire különösen igaz, hiszen a technológia az életük.

10 éves kor alatt a gyerekek különösen hajlamosak teljesen “rákattanni” a különböző képernyőkre, ezért a Szilikonvölgyben dolgozók hét közben egyáltalán nem engedik, hogy akár egyetlen gombot is megnyomjanak, hét végén pedig legfeljebb fél-két órás időtartam áll rendelkezésükre. A 10-14 évesek használhatják hét közben is a számítógépet, de kizárólag a házi feladat elkészítésére.

Bár sok szülő sokfajta korlátozást állíthat fel, van egy szabály, ami egyetemes a technológiai szakemberek között: A hálószobában nincs kütyühasználat. Soha.

Dick Costolo, a Twitter vezérigazgatója korlátlan használatot engedélyezett ugyan a gyerekeinek, de kizárólag a nappaliban. Ő és a felesége úgy vélik, a túl sok korláttal hosszútávon épp az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének. “Amikor a Michigani Egyetemre jártam, a kollégiumban mellettem lakott egy fiú, akinek a szobáját padlótól plafonig mindent Coca-Cola üdítős rekeszek és más szénsavas italok tömegei borították. Később kiderült, hogy annak idején a szülei soha nem engedték, hogy akár egy korty szénsavas üdítőt igyon. Ha nem engeded a gyerekeidnek, hogy megtapasztalják a dolgokat, az ilyen problémákhoz vezethet később.”

Walter Isaascon, a Steve Jobsról szóló könyv szerzője elmondta: “Esténként Steve a családjával vacsora után nagyokat beszélgetett a hosszú ebédlőasztalnál. Könyvekről, történelemről, mindenféléről. Soha senkinek nem jutott eszébe elővenni egyetlen iPadet vagy telefont sem.”