Súlyosan diszkriminál a hazánkért aggódó Európai Parlament

Első ízben akadályozza meg az EP az Európai Bizottság által nyilvántartásba vett európai polgári kezdeményezés bemutatását Az Európai Parlament politikai vezetői nemrég betiltották az osztrák ifjúsági életvédő szervezet, a Youth for Life rendezvényét. A kiállítás célja az élethez való jog és az Egy közülünk Európai Polgári Kezdeményezés megismertetése lett volna.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betiltás
2013. július 12. Gyarmati Orsolya

Első ízben akadályozza meg az EP az Európai Bizottság által nyilvántartásba vett európai polgári kezdeményezés bemutatását Az Európai Parlament politikai vezetői nemrég betiltották az osztrák ifjúsági életvédő szervezet, a Youth for Life rendezvényét. A kiállítás célja az élethez való jog és az Egy közülünk Európai Polgári Kezdeményezés megismertetése lett volna.


Lapunk értesülései szerint Carina Broucek, a Youth for Life szóvivője úgy véli, hogy hátrányos megkülönböztetés érte a szervezetet az Európai Parlament részéről: “Az EP politikai vezetőinek ezen döntése érthetetlen. Egy információs standot szerettünk volna felállítani az Európai Parlament brüsszeli épületében, melyet a hatályos parlamenti szabályzat szerint bejelentettünk.” Az Európai Parlamentben gyakran jelennek meg a lobbista érdekvédő szervezetek ilyen jellegű standjai, mert ez lehetőséget ad az Európai Parlament képviselőinek, hogy civil szervezetekkel közvetlenül kapcsolatba léphessenek. Például, csak a múlt héten lehetővé tették, hogy az európai képviselők írásban csatlakozzanak a gyarmatosítás áldozatairól, a gyermekek interneten keresztüli zaklatásáról vagy az agarak tartási körülményeiről szóló nyilatkozatokhoz. Ezek kétségtelenül fontos kérdések, de úgy tűnik, hogy az Európai Parlament véleménye szerint a még meg nem született gyermekek kevesebb figyelmet érdemelnek mint az agarak.

A Youth for Life szervezetet az osztrák Ewald Stadler európai parlamenti képviselő hívta meg. A szervezők a magzati fejlődést és az Egy közülünk Európai Polgári Kezdeményezést kívánták bemutatni. A kezdeményezés célja, hogy előmozdítsa az emberi élet védelmét a fogantatástól kezdve – amennyire erre az EU kompetenciájában lehetőség nyílik. Minthogy az emberi embriót az emberi lény fejlődésének kezdetetként definiálja az Európai Bíróság a Brüstle ügy kapcsán (Brüstle vs Greenpeace), a kezdeményezés indítványozza, hogy az EU fejezze be minden, emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó tevékenység finanszírozását, különösen a kutatás, fejlesztési támogatások és közegészségügy területén. “A Parlament magyarázata szerint a kiállításunk témája túlságosan megosztó. Kérdés az, hogy van-e olyan politikai téma, ami nem megosztó. Mire szolgál a parlament, ha nem arra, hogy vitás témákat megtárgyaljon?” fejtette ki Carina Broucek. A kiállítások és információs standok koordinálásáért felelős EP képviselő Jim Higgins egy pár szavas üzenetben utasította el a rendezvényt, írja a Családhálónak eljuttatott anyag.

Lapunk tudomása szerint a szervezők írásban kértek tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy melyik kiállítási anyagot találták túlságosan megosztónak. De ragaszkodtak ahhoz a jogukhoz, hogy azt az Egy közülünk Európa Polgári Kezdeményezést bemutassák, melyet a Lisszaboni Szerződés tett lehetővé és az Európai Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vett. A mai napig 730 000 európai választópolgár támogatta ezt az európai polgári kezdeményezést. Ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament megakadályozza egy európai polgári kezdeményezés bemutatását. “Rendkívül megdöbbentett ez a döntés. Mindenki más szabadon kampányolhat a parlamentben. Mi miért nem?” méltatlankodott Carina Broucek. A Youth for Life az ügyben az Európai Ombudsmanhoz fordult. Martin Schulzot, az EP elnökét is felszólították, hogy foglaljon állást a kérdésben. Az eljárási szabályok értelmében az EP elnökének 30 napon belül hivatalos választ kell adnia az európai parlamenti képviselők kérdéseire. A szervezetet meghívó Ewald Stadler képviselő elküldte megkeresését. Carina Broucek: “Kíváncsian várom, hogy Schulz elnök úr hogyan fog hozzáállni a kérdéshez. Mint a legmagassabb parlamenti méltóság, remélem, hogy meg fogja védeni az európai polgárok érdekeit.”