Szabd a gyerekre a húsvétot!

Az útkereső, túlhajszolt világunkban sok szülőben felmerül a kérdés: ad-e egyáltalán pluszt az ünnep a gyermeknek, vagy egyszerűen jobb megkímélni a hajcihőtől? A válaszhoz pár tudnivaló és tipp a szakembertől.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. április 05. Gyarmati Orsolya

Az útkereső, túlhajszolt világunkban sok szülőben felmerül a kérdés: ad-e egyáltalán pluszt az ünnep a gyermeknek, vagy egyszerűen jobb megkímélni a hajcihőtől? A válaszhoz pár tudnivaló és tipp a szakembertől.


Szódás locsolás helyett akciós félpanziós wellness. Hangos társasági élet helyett szűkcsaládos pocaktömés. Más ünnepekhez hasonlóan a húsvét is más értelmet nyert mostanság. Felvetődik a kérdés, hogy mit nyújthat az ünnep, mint olyan, a gyermeknek és nekünk?

– Az ünnep a rituálékon keresztül eredetileg egy érzelmileg, lelkileg kiemelt fontos időszak – mondja Serfőző Anikó pszichológus. A szakember hangsúlyozza: nagyon fontos, hogy az ünneplés nem jön parancsszóra, nem lehet kötelezővé tenni. Ne legyen tele az ünnep “rossz várakozással”, elvárásokkal, mert az romboló, csalódáshoz vezet.

Ha már görcsökkel, szorongással teli a készülés és az ünnep maga, akkor az ünnep káros. (Gondoljunk csak a túlaggódott menüre, a túlaggódott koreográfiára, ruhára, a lehetséges sértődésektől, konfliktusoktól való félelemre, a késés okozta stresszre.)

– Ahogy nem lehet minden nap ünnepelni, az sem jó, ha nincs semmi, amire egyénileg, családilag, közösségként emlékeznénk, ha nincs ünnepnap – állítja Serfőző Anikó. (És itt nem csak a munkaszüneti nap és szünet nyújtotta előnyökről van szó.) A húsvétra készülődés a várakozás boldog izgalmát adja a gyereknek. Ezáltal egy lelki pluszt kap, amit egy ünnepi öltözék nyilván nem tud megadni. A lelket kell fokozatosan ünneplőbe öltöztetni, nem a külsőségekre figyelni. Előbbitől kap pozitív élményt, emléket, lelki töltést a gyermek, utóbbitól nem feltétlenül.

A jó hangulatban megélt ünnep a kiegyensúlyozott, egymásra figyelő hétköznapoknál kezdődik. Ha ez nincs meg, akkor az ünnep is szétesik, mesterkélt lesz, igazi értéktől mentes.