Számomra te vagy a példakép!

Már nem kell attól tartunk, hogy a gyermekeink rossz példát követve kivetkőznek önmagukból. Egy friss felmérésből kiderült, a fiatalok inkább olyan tulajdonságokat keresnek, ami által sikeresebbé válhatnak.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
celeb
2015. február 24. Csontos Dóra

Már nem kell attól tartunk, hogy a gyermekeink rossz példát követve kivetkőznek önmagukból. Egy friss felmérésből kiderült, a fiatalok inkább olyan tulajdonságokat keresnek, ami által sikeresebbé válhatnak.  


Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyarok nem a celebeket tartják követendő példának. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program 2014-es kvalitatív ifjúságkutatásából kiderül, a kamaszokat a hétköznapi hősök inspirálják. A felmérésben 15 és 18 év közötti diákokat kérdeztek meg arról, hogy mi alapján választanak maguknak példaképet. Ennek célja az volt, hogy felmérjék milyen jövőképpel, értékrenddel rendelkeznek a középiskolások, és milyen tényezők befolyásolják ezeket.

Siker, boldogság, elismerés

Az a felmérésből egyértelműen látszik, hogy a fiatalok már nem a sztárokból és az időszakosan felkapott celebekből merítenek ihletet. Mint mondják, ha úgy vélik, hogy egy tulajdonság előbbre viheti őket az életben, akkor azt megpróbálják a saját személyiségükre szabni. A példaképek átalakultak és már “hétköznapiak”. Már nem ciki azt mondani, hogy nekem az anyukám a példaképem, mert ő egy kitartó nő. A megkérdezettek véleménye szerint a példaképek segítenek megtalálni önmagukat és azt, amiben igazán jók lehetnek. Egy jó példakép segít abban, hogy az egyéni siker elérésében inspiráljon.

A vonzó az, aki…

A példaképek mindig is fontos szerepet töltöttek be az emberek életében. Egy jó példa erőt sugároz, pozitív életszemléletet továbbít. A mai tinik szerint már ciki majmolni a kiválasztott ideált. Szerintük nem lemásolni kell, hanem ihletet kell meríteni belőlük. Ha megkapják a kellő inspirációt, akkor tudnak majd az életben egyedül boldogulni, fejlődni.

A vonzó az, aki sikeres a családi kapcsolataiban és a hivatásában is. Az adatokból kiderült, hogy ennek a pozitív példának köszönhetően – amit a hétköznapi emberekből merítettek -, sokkal kezdeményezőbbek és bátrabbak. A többség véli úgy, hogy saját hobbijából is meg tud élni. Bátran használja a közösségi médiát és hisz abban, hogy egy önálló vállalkozást is képes felépíteni.

A közösségi média használata plusz és nem hátráltató erő

Nem kell félnünk attól, hogy gyermekünket rossz útra térítik a közösségi oldalak. A fiatalok többsége önkifejezésre használja és arra, hogy megmutassa mi mindenhez van tehetsége. Ha megkérdezzük a kamaszgyerekünket, hogy miért lóg facebookon-on egész nap, a válasz ez lesz: azért, hogy “képben” legyek. “A fiatalok például sokkal tudatosabban használják a közösségi oldalakat, mint azt sokan feltételeznénk” – mondta Siklódi Levente László, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója. “Számos előnyt látnak a Facebook használatban, ugyanakkor mintegy „generációs kötelezettségként” élik meg az azon való aktív jelenlétet”. 

Összességében elmondhatjuk: nem kell (annyira) féltenünk a mai fiatalokat. Nagyon talpraesett, stramm kölykök, akik tudatosan használják az őket körülvevő digitális világot. És persze, a hétköznapi hősöket is. Vagyis téged! Légy pozitív példa!