Szedd magad saját ízlésed szerint!

Az idénygyümölcs a legjobb, ezt már kiskorunkban megtanítják nekünk a szüleink. De mit tegyünk, ha az adott eper, barack vagy cseresznye csillagászati árban vehető csak meg a boltokban? Ideje felfedezni a „Szedd magad!” akciókat és óriási kalandba kezdeni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 07. Gyarmati Orsolya

Az idénygyümölcs a legjobb, ezt már kiskorunkban megtanítják nekünk a szüleink. De mit tegyünk, ha az adott eper, barack vagy cseresznye csillagászati árban vehető csak meg a boltokban? Ideje felfedezni a „Szedd magad!” akciókat és óriási kalandba kezdeni!


A „Szedd magad!” akció kiváló lehetőség arra, hogy jóval ár alatt tudjunk friss, egészséges gyümölcshöz hozzájutni.  Míg az eper bolti ára 900 forint, ha mi magunk megyünk szedni az már csak 430 forint, ha tíz kiló fölött szedünk, akkor már csak 395 forint kilója. Az epernek még mindig szezonja van, de lassan már készülhetünk a málnára és a korai cseresznyére is.

A gyümölcsök jótékony hatásai köztudottak, és az sem utolsó szempont, hogy a gyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen a sok vitamin, amit tartalmaznak. Nyáron különösen fontos, hogy minél többet vigyünk be a szerveztünk, ha már szezonjuk van, és ne a külföldről – kit tudja milyen körülmények között – termesztett terméseket együk. A „Szedd magad!” program legnagyobb erénye tehát az, hogy láthatjuk, milyen közegben fejlődött az adott növény és biztosak lehet abban, hogy nem génmanipulált az, amit eszünk.

Hogyan készüljünk?
Első és legfontosabb, hogy tájékozódjunk, milyen kertészetek vannak a közelünkben és éppen milyen gyümölcsre számíthatunk. A cseresznyének is van több fajtája, ami nem mindegy, hogy mikor érik, így mindig javasolt indulás előtt telefonálni, hogy szedhető-e egy adag már vagy sem.

Természetesen érdemes „játszós” ruhában menni, amiben nyugodtan lehetünk piszokosak és akár a földre is leülhetünk benne megpihenni. Időben úgy kell számolni, hogy kényelmes, beszélgetős tempóban három óra alatt lehet több, mint tíz kiló gyümölcsöt összeszedni, ezért érdemes harapnivalóval készülnie azoknak, akik nem ebédelnek odahaza.  

Mindig az érett szemeket szedjük kocsánnyal vagy szárral együtt, ezáltal a gyümölcs is több ideig eláll és a növényeken is hamarabb tud jönni az új termés.

Érdemes még: Edényeket vinni, amibe pakolhatunk. Törekedjünk arra, hogy inkább szélesebb tálcákat, ládákat vigyünk, mert úgy nem nyomják egymást össze a már leszedett gyümölcsök. Persze, ha nincs az sem gond, mert lehet szedni még nylonzacskóba is, de akkor inkább kevesebbet pakoljunk sok külön kis szatyorba. Befelé menet a bódék többségénél lehet venni ládákat is. Ha fáról szeretnénk szedni célszerű magunkkal létrát vinni, hogy a fa tetején lévő érett szemeket is letudjunk szedni.

Mit mikor?
Mint már említettem az epernek még mindig szezonja van egészen június végéig, így érdemes abból is elraktározni még a későbbiekre. De ha már más gyümölcsökre vágyunk, akkor is lehet tervezni:
Cseresznyét ajánlott május végétől június végéig szedni. Késői érésűt pedig még július elején is lehet találni több helyen, többek közt Pomázon, Gyöngyösön és Kozárdon.

Aki a cseresznye után egy kicsit savanykásabb ízre vágyik, az készülhet, mert júniustól elkezd érni a meggy, amit szinte a legtöbb helyen lehet szedni az országban: Agárdon, Balatonlellén, Egerben, a Dunakanyarnál és még Veszprémben is

A málna szezon ezután köszönt be hazánkba, egészen júliustól augusztus közepéig található és szedhető málna az ország különböző pontjain. Ilyen: Soltvadkert, Csikvánd, Kerecsend és Drégelypalánk.

Július elejétől, közepétől pedig jön a sárga- és kajszibarack. Magyarországon ez a gyümölcs szedhető többek közt Törökbálinton, Pomázon, Diósdon és Csalán is.
Persze számtalan gyümölcs van még, ami nagyon sok helyszínen szedhető, így folyamatosan javasolt nézelődni az interneten, hogy éppen mikor és hova érdemes elmenni, szedni.

Kaland a gyereknek

Tanácsos gyerekekkel menni, mert nagyon élvezni fogják, hogy ők választhatják ki a nekik tetsző színű és formájú eper- és málna szemeket. A cseresznyéből pedig remek „fülbevalót” lehet készíteni, ami külön móka. Az élvezet mellett nyilvánvalóan az apróságoknak azt is meglehet tanítani, hogy becsüljék a munkát, szeressék a gyümölcsöket és, hogy mindig a hazai a legfinomabb!

Mi legyen a maradékkal?
Ha netén annyi gyümölcsöt szedtünk, ami már egymagában unalmas lenne, akkor érdemes kísérletezni fagylaltreceptekkel, lekvárbefőzéssel és különböző jeges italok készítésével. Összegyűjtöttem a három kedvencemet.

Epres tiramisu mindenekfelett 

Lényegében ugyanúgy készítjük, mint a hagyományos tiramisut, csak a kávét kicseréljük valamilyen szezonális gyümölcsre. Nagy kedvencünk a családdal málnával, ribizlivel és az idén kipróbált epres változattal is.

Egy kis jeges, dinnyés hűsítő!

A görögdinnyét magozzuk ki, szeleteljük fel apró kis kockára (ha tudjuk botmixerrel pépesítsük), majd egy edénybe nyomkodjuk ki a levét. Töltsük át egy kancsóba, dobjunk hozzá pár jégkockát és ízesítsük kedvünk szerint friss mentával, citromlével.   

Végül, a kihagyhatatlan: almakompót

Ezt mindenki máshogy készíti, más fűszerekkel ízesíti, de az alapművelet ez: Az almát megpucoljuk, kimagozzuk, ezután felszeleteljük és feltesszük főzni. Lehet ízesíteni fahéjjal, rebarbarával és szegfűszeggel is.