Szépen megöregedni

A sikeres öregedés (successful aging) kifejezés egyaránt utal az öregkori fizikai, mentális és szociális jóllétre. A fogalom megszületése annak a jelenséggel megy szembe, amely az öregséget negatív állapotként definiálja, s az idős embereket teherként jeleníti meg a társadalom szempontjából. Elég arra gondolnunk, micsoda óriási iparággá fejlődött az öregedést lassítani, sőt megállítani kívánó kozmetikai és sebészeti szolgáltatások…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2015. december 10. Gyarmati Orsolya

A sikeres öregedés (successful aging) kifejezés egyaránt utal az öregkori fizikai, mentális és szociális jóllétre. A fogalom megszületése annak a jelenséggel megy szembe, amely az öregséget negatív állapotként definiálja, s az idős embereket teherként jeleníti meg a társadalom szempontjából. Elég arra gondolnunk, micsoda óriási iparággá fejlődött az öregedést lassítani, sőt megállítani kívánó kozmetikai és sebészeti szolgáltatások…


 A „sikeres”, vagy inkább: méltó öregedésről egyre több kutatás készül, amelyekből kiderül, hogy növekszik azoknak az idős embereknek a száma, akik nyugdíjas kor elérését követően is aktív, a társadalomban napi szinten részt vevő, célokkal teli, értékes és teljes életet élnek.

Az öregedés elmélete

A gerontológusok (öregedéssel foglalkozó szakemberek) az 50-es években kezdtek hangsúlyt helyezni arra, hogy jobban megértsék, mit is jelent „normálisan” öregedni. Miben különböznek pszichológiailag az idősek és a fiatalok? Vagy még inkább: miben tér el egy idős ember saját fiatalkori énjétől? Akkoriban két elmélet tartotta magát a legerősebben a témával kapcsolatban. Az egyik az aktivitás megőrzését hangsúlyozta, amellyel ellensúlyozni lehet mindazon tevékenységeket és feladatokat, amelyek az idős kor folytán lassan eltűnnek egy ember életéből. A másik elmélet ezzel szemben azt mondta, hogy teljesen normális, hogy ahogy öregszünk, úgy szűkül be érdeklődési területeink, s mi sem természetesebb, mint az, hogy mind kikopunk a társadalomból, miközben érzelmeink is egyre sivárabbak lesznek.

Ma már a gerontológusok úgy tartják, hogy mindkét fenti elmélet túlegyszerűsített, és hogy az öregedés jelenségét nem lehet egy-két elméletbe szorítva elintézni. Természetesen az évek múlásának megvannak a maga mindenkire érvényes törvényszerűségei, de ahány ember, annyi egyedi életút jellemzi az idős embereket. Sőt: minél idősebbek, annál kevésbé lehet általánosítani.

Az egyik legnépszerűbb öregedéskori elméletet Dr. Laura Cartensen dolgozta ki, s lényege, hogy ahog idősödünk, úgy érezzük mind jobban az idő rövidülését, éppen ezért sokkal jobban megválogatjuk, kivel barátkozunk, kivel töltjük hátralévő éveinket. A fiatalokkal szemben az idős emberek a megbízható és kényelmes kapcsolatokat keresik.

Sikeres öregedés

A sikeres öregedés három fő alapja van: a fizikai leépülés elkerülése, a fizikai és kognitív funkciók magas szinten tartása, valamint a folyamatos részvétel termékeny és szociális tevékenységekben. Persze ez a három tényezőnek a teljesülése még nem feltétlenül vezet „sikerességhez”, de itt inkább arról beszélünk, hogy mi az, ami optimálisnak tekinthető életünk későbbi szakaszaiban.

Ahogy egyre inkább közeledik az élet vége, úgy kíván a test változásai, leépülése úgy kíván mind nagyobb erőfeszítést és alkalmazkodást az idős emberektől. Rendívül próbára teszi a lelki épséget a házastársak, barátok halála is. És minél inkább ki vannak téve az idősek a betegségnek, a fájdalomnak, a veszteségnek, annál jobban értékelik a fizikai kényelmet, a fizikai és érzelmi szenvedéstől való megszabadulást és a gondoskodáshoz, ápoláshoz való hozzáférést.

Noha a sok-sok beszéd a sikeres öregedésről inspiráló lehet, de könnyen tekinthetjük úgy is, mint egy újabb kötelességet, ami még stresszesebbé teszi az életünket. Mint a siker fogalma, úgy a sikeres öregedés fogalma is mást és mást jelent minden ember számára.

Mindenesetre a 40-es, 50-es, de még a 60-as éveinkben is van időnk arra, hogy olyan változtatásokat hajtsunk végre életünkben, amelyek következtében jó öregkorunk lehet. Életünk feléhez érve már valószínűleg felismerjük, hogy igen kevés az olyan kapcsolat az életünkben, amit igazán érdemes ápolni, amibe megéri energiát fektetni. Ezért érdemes végiggondolni, ki az, akire valóban szükségünk van. Persze ez nem mindig választás kérdése: sokszor éppen legközelebbi rokonaink azok, akik megnehezítik mindennapjainkat, ebben az esetben viszont nagyon fontos, hogy legyen olyan ember a környezetünkben, akinek panaszkodhatunk, aki a támaszunk, akitől segítséget kérhetünk. Jól jönnek a kis házikedvencek is ilyenkor, akik által elfeledkezhetünk esetleges magányosságunkról, és folyamatos felelősségtudatot tartanak fenn bennünk, nem beszélve a háláról és szeretetről, amit viszonzásul kapunk törődésünkért.

Ami a testünket illeti, fontos, hogy minél több káros szokásunkról lemondjunk. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a lustaság és az egészségtelen étkezés következményei egyértelműen megnehezítik életünket. Ha megjelenik egy egészségügyi probléma, ne hanyagoljuk el, ne legyintsünk rá, hanem igyekezzünk a végére járni a dolognak.

Persze ezeket a dolgokat nem olyan egyszerű megvalósítani, mégis: érdemes legalább néhány jól berögzült szokásunkon elgondolkodni és megkérdezni: vajon jól gondoskodom magamról? Vigyázok a szellememre, a testemre és a lelkemre? Ha nem, mit tehetek, min változtathatok, hogy jó öregkorom legyen? Számtalan módon öregedhetünk meg és végtelen sok az a változás, ami ér minket e folyamat közben. A lényeg, hogy tiszteljük: az öregedés is az élet része. Ha ezt megtettük, tanuljunk meg segítséget kérni és figyeljünk arra, hogy legyenek pozitív, támogató és építő kapcsolataink. Hogy az utolsó pillanatig érezhessük: jó, hogy megszülettünk.