Szerelmesnek lenni: képesek rá a fiatalok?

Elgondolkoztunk már valaha azon, hogy a mai fiatal generációkra az utánuk jövők évtizedekig emlékezni fognak? Annyi dolog van, amiért érdemes lenne ránk visszagondolni, de mostanában inkább a negatív dolgok azok, amik kiállják az idő próbáját…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. április 27. Gyarmati Orsolya

Elgondolkoztunk már valaha azon, hogy a mai fiatal generációkra az utánuk jövők évtizedekig emlékezni fognak? Annyi dolog van, amiért érdemes lenne ránk visszagondolni, de mostanában inkább a negatív dolgok azok, amik kiállják az idő próbáját…


Az Elite Daily egyik cikkírójának fő aggodalma az, hogy úgy fognak ránk tekinteni, mint a generáció, amely cserbenhagyta a szerelmet, amelyik elfelejtette, hogyan kell igazán szeretni. A legtöbb embernek, ahogy ő látja, sosem volt alkalma megismerni és megérteni az igaz szeretetet, nem csupán annak szegényes helyettesítő változatait.

Úgy tűnik, az Y-generáció egyre inkább eltávolodik a romantikus, szerelmes kapcsolatoktól, az alábbi okok miatt:

Többre tartjuk az azonnali jutalmazást, mint bármi mást

Olyan kultúrában nőttünk fel, ami lehetővé teszi, hogy szinte mindenhez azonnal hozzáférjünk. Ha éhesek vagyunk, csak ráklikkelünk az étterem oldalán a rendelés gombra, és már szállítják is a pizzát. Vagy csupán néhány háznyit kell sétálnunk / autóznunk a legközelebbi étteremig. Ha unatkozunk, a figyelemelterelés végtelen lehetőségei állnak rendelkezésünkre az internet és a mobileszközök segítségével. Ha nem tudunk valamit, csak beütjük a Google-be és máris ott a válasz.

Az azonnali jutalmazás azonban könnyen függőséget okoz és gyakran szokássá válik. A szeretet nem olyan dolog, amit egy pillanat alatt és csupán egy pillanatig tapasztalhatunk meg, hiszen akár egy életen át is tarthat…

A mai kultúrát a drogok és az alkohol irányítja

A drog és az alkohol is az azonnali jutalmazás kategóriájába tartozik, illetve ezek a leggyakoribb formái az önvigasztalásnak is. Amikor szomorúak, boldogtalanak vagyunk, iszunk egy pohárkával. Ha az életünk tele van feszültséggel, akkor is ezt tesszük. Természetesen nem mindenki fogyaszt alkoholt és / vagy használ drogokat, de sajnos mindkettő nagyon általános jelenség manapság.

A drog és az alkohol gyakran válik a szerelem legnagyobb ellenségévé. mivel mindkettő egy alternatív valóság illúzióját kelti – egy valóságét, ahol az érzelmek felfokozottak és a drogos / alkoholos állapotban érzett szerelem túlságosan intenzívvé válik, aminek megint csak nincs köze a valódi érzésekhez.

Egyre egocentrikusabbá válunk

Az természetes dolog, hogy saját szükségleteinket és vágyainkat fontosnak tartjuk. Ilyen az emberi természet. A gond az, hogy énközpontúságunk olyannyira felerősödött, hogy immár egyre kevésbé vagyunk képesek empátiát érezni mások iránt. Ha viszont csak önmagunkra, saját szükségleteinkre, vágyainkra koncentrálunk, a környezetükben élő többi ember szükségleteit már nem vesszük észre. Amikor ez egy kapcsolatban történik meg, akkor az a kapcsolat elkezd tönkremenni.

Nem szeretünk kompromisszumot kötni

Szeretjük, ha a dolgok úgy történnek, ahogy mi akarjuk. Mindig. Miért ne szeretnénk? Ha tudjuk úgy alakítani az eseményeket, hogy az a lehető legmegfelelőbb legyen számunkra, miért érnénk be kevesebbel?

Ez a gondolkodásmód egészen addig működik, amíg nem párkapcsolatról beszélünk. Amikor ugyanis párkapcsolatban vagyunk valakivel, mi csupán az egész egy részeként működünk. Amit akarunk és amire szükségünk van, az mind nem annyira fontos mint az, ami a kapcsolat működéséhez kell –ez pedig a kompromisszum. Ha pedig ennek szükségességét nem fogadjuk el, akkor le kell mondanunk arról, hogy kapcsolatunk hosszútávú és szeretetteljes lesz.

Elhittük, hogy a tökéletesség elérhető

Nem, nem elérhető. Sosem volt és sosem lesz az, mégis, állandóan a tökéletes személyt keressük. A tökéletes embert, a tökéletes párkapcsolatot. Sajnos az ilyen elvárásoknak nem lesz pozitív eredményük. A szomszéd fűje mindig zöldebb…de ki mondta, hogy zöldebb fűre van szükségünk?

Manapság a legtöbb ember olyan elveszettnek tűnik. Márpedig, ha nem teszünk azért, hogy jobban megértsük a szeretet és a szerelem fontosságát és értékét, célját és határait, sosem leszünk boldogok.