„Szerencsére hárman voltunk, így le tudtuk fogni és kinyomtuk belőle a gyereket…”

A címben szereplő mondat egy szülésfelkészítőn hangzott el egy szülészorvos szájából. Hajrá, nyugtassuk meg a kismamákat! Így is, úgy is meg fog születni az a gyerek, és hát az eredmény a lényeg, nem igaz?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 24. Gyarmati Orsolya

A címben szereplő mondat egy szülésfelkészítőn hangzott el egy szülészorvos szájából. Hajrá, nyugtassuk meg a kismamákat! Így is, úgy is meg fog születni az a gyerek, és hát az eredmény a lényeg, nem igaz?


A Facebookon találtuk azt a posztot, ami egész pontosan így hangzott: “Van esély a jó szülésre, ha a kismama együttműködik velünk. De ha nem működik együtt az sem gond, gyerek még nem maradt benn. Múltkor is, volt egy kislány, szerencsére hárman voltunk, így le tudtuk fogni és kinyomtuk belőle a gyereket.” Amint a posztból kiderült, ezt a pár keresetlen mondatot egy szülésfelkészítő tanfolyamon mondták el a jelenlévőknek.

Kérdéseink a következők:

–          hogyan lehet valaki ma szakmáját aktívan gyakorló szülész ilyen hozzáállással?

–          miért van az, hogy Magyarországon egy ilyen vélemény megengedett? A lefogott kismama valószínűleg súlyos testi-lelki traumát élt át, és feltehetően nem nyugtatja meg az a tudat sem, hogy hál’ Istennek nem maradt benne a gyerek a hasában…

–          vajon milyen indok kell ahhoz, hogy egy szülő nőt lefogjanak?

–          hol van ez a fajta gondolkodás- és viselkedésmód a természetes, méltóságteljes, az anya és a baba saját ritmusát és igényeit tiszteletben tartó értékrendtől, amelyet állítólag egyre több kórház szülészete képvisel?

–          és végül: hány anyának kell még elszenvednie azt az érzést, hogy nem élhette át a szülés csodáját, mert helyette közömbös orvosokkal, tapintatlan szülésznőkkel, felesleges és megalázó beavatkozásokkal, kiszolgáltatott helyzetekkel, testi és lelki megrázkódtatásokkal kellett végigszenvednie saját gyermeke születését?


Ha Téged is felháborítanak az ilyen történetek, csatlakozz a Másállapot(ot) a szülészetben! programhoz, amelynek Facebook-oldalát itt találod!