Szíria – Gyermekek ezrei halnak meg rossz egészségügyi ellátás miatt

Mintegy kétszázezren, közük gyermekek ezrei haltak meg a rendkívül rossz egészégügyi ellátás, illetve a krónikus betegségek kezelésének elmulasztása miatt a szíriai konfliktus három évvel ezelőtti kirobbanása óta - áll a Save the Children nemzetközi nonprofit gyermekjogvédő szervezet hétfői beszámolójában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 10. Gyarmati Orsolya

Mintegy kétszázezren, közük gyermekek ezrei haltak meg a rendkívül rossz egészégügyi ellátás, illetve a krónikus betegségek kezelésének elmulasztása miatt a szíriai konfliktus három évvel ezelőtti kirobbanása óta – áll a Save the Children nemzetközi nonprofit gyermekjogvédő szervezet hétfői beszámolójában.


A hiányos ellátás  következtében kétszer annyi ember vesztette életét, mint ahány áldozatot a harcok követeltek  – mutat rá a jelentés. “Számos gyermek erőszakos cselekmények következtében halt meg, de még többen olyan betegségekben, melyek kezelhetők vagy idejében megelőzhetők lettek volna” – fogalmaz a közlemény. A kórházak hiányos felszereltsége miatt számos esetben egész végtagokat kellett amputálni.

A fájdalomcsillapítók hiánya következtében  az érintettek öntudatlan állapotba kerültek, mások veszélyes vérátömlesztésen estek át.  Az áramkimaradások miatt inkubátorban lévő újszülöttek vesztették  életüket” –  számol be a szervezet.

“A humanitárius krízis életeket veszélyeztető, egészségügyi vészhelyzetté vált” – állapítja meg a Save the Children nemzetközi szervezet, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy az életveszélyes vagy krízishelyzetekben gyakran lehetetlen orvost keríteni.  A szervezet rámutat arra is, hogy védőoltás hiányában olyan betegségek ütötték fel fejüket, mint a kanyaró vagy a gyermekbénulás.

A szíriai polgárháborúban részt vett emberjogi aktivisták meg nem erősített értesülései szerint a fegyveres összecsapások során több mint 140 000 embert halt meg. A lázadás 2011 márciusában kezdődött, amikor Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya elleni békés megmozdulásokat erőszakkal verték le.