Szíved rajta: oszd meg mindenkivel kedvenc gyermekkönyvedet!

A gyermekkönyvpiac hatalmas útvesztőjében segíti a szülők tájékozódását az UNICEF Magyar Bizottság és a Bookline közös kezdeményezése.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. június 06. Gyarmati Orsolya

A gyermekkönyvpiac hatalmas útvesztőjében segíti a szülők tájékozódását az UNICEF Magyar Bizottság és a Bookline közös kezdeményezése.


A „Szívünk rajta” kampány negyedévente megjelenő könyvlistájával törekedik arra, hogy a kicsik elé csak valódi értéket képviselő és maradandó élményt nyújtó olvasmányok kerüljenek. A szülőknek négy kategória ad támpontot a könyvesboltban, a könyvtárban vagy akár a június 4-8. között megrendezett 14. Gyermekkönyvnapokon abban, hogy a legszebb és legkülönlegesebb meséket válasszák gyermekeiknek.

A könyvek markáns szerepet töltenek be a gyermekek fejlődésében: a színes történetek és illusztrációk a kicsik világlátásának formálása mellett élénkítik a képzelőerőt és támogatják a különleges élethelyzetek feldolgozását. A hazai gyermek- és ifjúsági könyvek forgalma az elmúlt években folyamatosan emelkedett: 2014-ben már több mint 44 ezer millió forintra rúgott. A kereslet mellett növekedik a kínálat, egyre inkább bővül a kiadott művek palettája. Továbbá a gyermekkönyves rendezvények száma is megugrott: június 4-8. között 14. alkalommal rendezik meg Gyermekkönyvnapokat. A gyorsan szélesedő piacon azonban a szülők számára egyre nehezebb a tájékozódás, a megfelelő, színvonalas művek kiválasztása.

Kampány a gyermekek egészséges fejlődéséért

A 2014-es év végén indult „Szívünk rajta” kampány a gyermekkönyvek rengetegében kívánja eligazítani a szülőket. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Bookline közös akciója negyedévente könyvlistákat ad ki olyan olvasnivalókkal, amelyek örömet szereznek a kicsiknek, emellett hozzájárulnak azok fejlődéséhez. A tavaszi listán szerepel többek között Böszörményi Gyula tollából Gergő és az álomfogók kalandozásai, Varró Dániel Akinek a kedve dacos című apró lázadóknak szóló mondókás könyve, továbbá Berg Judit Hisztimesék fejlesztő műve.

„A könyv a nevelés fontos eszköze, ennek ellenére a világ általános iskolás korú gyermekeinek 38 százaléka, több mint 250 millió gyermek még alapfokon sem tud olvasni. Az UNICEF azért dolgozik, hogy a világon minden gyermek részesülhessen az olvasás örömében. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Bookline hároméves megállapodásának köszönhetően nemcsak a magyar gyermekek számára indul útjára a program, de a világ gyermekeinek oktatásához is adománnyal tudunk hozzájárulni”- emelte ki D. Tóth Kriszta író, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete.