Szívesen dolgoznál otthonról? A teljes igazsághoz ez is hozzátartozik!

Otthonról dolgozni ráadásul a saját vállalkozásodban álom. A valóság azért ennél jóval árnyaltabb, van jó pár hátránya és veszélye is az otthoni munkának, ezeket is vedd számításba mielőtt belevágnál!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 07. Gyarmati Orsolya

Otthonról dolgozni ráadásul a saját vállalkozásodban álom. A valóság azért ennél jóval árnyaltabb, van jó pár hátránya és veszélye is az otthoni munkának, ezeket is vedd számításba mielőtt belevágnál!


1, Magad vagy, de nagyon! 

Ha valaki társaságszerető ember, az első és legnehezebben megszokható dolog az otthoni magánzásban az egyedüllét. Nagyon hamar elkezdenek hiányozni a munkahelyi cimborák, és velük együtt a munkahelyi sztorik, a nevetések, a közös ötletelések, egyszóval a csapat. Aki dolgozott valaha is jó társaságban, valószínűleg érti miről beszélek. Csapatban dolgozni, segítséget kapni és adni, osztozni az örömökön és a bosszúságon jó! Ha egyedül dolgozol ezt a fajta osztozást elfelejtheted. Minden a tiéd, beleértve a problémákat és a sikereket. Időbe telik, míg átállítod magad erre, és megtanulod, hogyan ne érezd magad egyedül akkor sem, ha nem vagy szorosan körülvéve kollégákkal.

2, Nincs munkaidő, vagyis: nincs a napnak kezdete és vége!

A tapasztalt home-office-osok tudják, hogy ha nincs napirended, de legalábbis egy körübelüli napi rutinod, akkor bukta. Akár az egész napod elúszhat, mert nagyon könnyű belecsúszni a lébecolásba, a “még 5 percet alszom, inkább tovább fennmaradok” időhúzásba, vagy épp a “még ezt az egy levelet megválaszolom” , “még őt felhívom, aztán hajat mosok” típusú csapdákba. Ilyenkor jön az, hogy délután 4-kor belenézel a tükörbe és konkrétan megijedsz, majd eszedbe jut, hogy nem hogy nem ettél aznap semmit, de még csak fel sem öltöztél, ráadásul nem is azt a munkát csináltad meg, amit aznap be kellene fejezned. Szerencsére szabad vagy, így minden lemaradást pótolhatsz éjjel… És szép lassan végtelenné válnak a napok, te meg nem érted miért vagy fáradt. Szóval, lehet, hogy közhely, lehet hogy unalmas, de az egyik legfontosabb, hogy keretezd a napjaidat. Legyen eleje, legyen vége, és legyen pihenés és szabadnap is.