Szmogriadó: vajon ilyenkor is sétálnak az ovisok?

November környékén egyre gyakoribbak a szmogriadók. De vajon eljut-e a hír az iskolákba, óvodákba, ahol a gyerekek kiengedése az udvarra a mindennapi rutin része?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
óvoda
2015. november 13. Gyarmati Orsolya

November környékén egyre gyakoribbak a szmogriadók. De vajon eljut-e a hír az iskolákba, óvodákba, ahol a gyerekek kiengedése az udvarra a mindennapi rutin része?


A friss levegőn történő testmozgás, vagy legalábbis az odakint tartózkodás alapvető egészségünk megőrzése érdekében. Ám vannak napok, amikor jobb a négy fal között maradni – például szmogriadó idején

Mi az a szmog?

A szmogot füstködnek is nevezhetjük. Két típusa van. Az egyiket, az ún. redukáló szmogot a fosszilis tüzelőanyagok nagymértékű használata váltja ki (pl. szén), a másikat, az oxidáló szmogot az közlekedés során a légtérbe kerülő anyagok, de fontos tényezők lehetnek még a gyenge légmozgás, a magas páratartalom, illetve akár az erős UV-sugárzás is.

Mikor van szmogriadó?

Szmogriadót akkor rendelnek el, ha az ún. szállópor-koncentrátum, vagy levegőszennyezettségi mutató elér egy bizonyos határértéket. Magyarországon jelenleg akkor lép érvénybe, ha a szállópor-koncentrátum értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 µg/m³-t, és várhatóan még legalább két napig nem fog javulni a helyzet a légköri állapotokat illetően.

Mit lehet tenni, hogy megszűnjön a szmogriadó?

A szmogriadót Budapesten a főpolgármester, máshol a polgármester rendeli el, ő számít elsőfokú hatóságnak ilyen helyzetben, mondta el lapunknak Molnár Zsolt szakmai főtanácsadó, a Főpolgármesteri Hivatal munkatársa. Ha kihirdetik a szmogriadót, az önkormányzatok több intézkedés közül választhatnak annak alapján, hogy mi foglaltatik helyi rendeleteikben: a gépkocsik rendszáma vagy környezetvédelmi besorolása alapján korlátozhatják az autók közlekedését, felszólíthatnak a széntüzelésű fűtőeszközök használatának csökkentésére,  illetve 20 km/ h-val csökkenthetik a városban azt a sebességet, amennyivel az autók közlekedhetnek.

Hogyan jut el a hír a különböző intézményekhez?

Abban a pillanatban, hogy egy városban a polgármester kihirdeti a szmogriadót (illetve később fokozatot módosít, vagy megszüntet), az adott önkormányzat a határozat szövegével együtt azonnal elküldi a közleményt a Magyar Távirati Irodának (MTI), amely késlekedés nélkül megjelenteti azt az oldalán, illetve elküldi mindazon szervezeteknek, akik kérnek efféle tájékoztatást, illetve azoknak, akiket a jogszabály véleményező hatóságként megjelöl. Ha tehát a szmogriadóról hajnali 2-kor hoznak döntést, az legkésőbb egy órán belül eljut az MTI-hez és minden érintett szervhez.

ÁNTSZ – óvodák, iskolák idősek otthona

Természetesen az ÁNTSZ is azonnal megkapja a tájékoztatást, amely azonnal köteles továbbítani a riadó (a fokozatváltozás és megszüntetés) életbe lépését minden egyes érintett, a hatáskörébe tartozó intézménynek. Ide sorolunk minden iskolát, óvodát, bölcsődét. Mivel valóban gyors folyamatról van szó, ezeknek az intézmények vezetői is egészen biztosan megkapják a figyelmeztetést egy órával azután, hogy kihirdették a riadót. Innentől pedig az intézmények vezetőinek felelőssége, hogy a gyerekek a szmogriadó lefújásáig ne tartózkodjanak odakint, bár kötelező érvényű szabály nem vonatkozik rájuk, ugyanis saját hatáskörben döntenek.

A hatályos szmogrendelet itt érhető el.