Szopizhatnak a kisbabák az ausztrál parlamentben + VÉLEMÉNY

Mától minden kisbabás képviselőnő megteheti, hogy az ausztrál parlament bármelyik helyiségében szoptathasson  - akár az ülésteremben is! Nekünk ez nagyon tetszik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2016. február 02. Gyarmati Orsolya

Mától minden kisbabás képviselőnő megteheti, hogy az ausztrál parlament bármelyik helyiségében szoptathasson  – akár az ülésteremben is! Nekünk ez nagyon tetszik.


A példaértékű döntés már csak azért is fontos, mivel szemléletváltásról van szó, hiszen korábban elképzhetetlen volt, hogy a kismamákat (akik egyébként képviselőként dolgoznak) akár csak beengedjék a képiselőház tárgyalótermébe, ha a kisbabájukat is be akarták vinni.

Christopher Pyne, a jelenlegi ausztrál házelnök azért döntött az eddigi gyakorlat megváltoztatásáról, mert úgy véli, az, hogy egy képviselőnő egyúttal szoptatós anya is az nem lehet akadálya annak, hogy végezze a munkáját. Sőt, a házelnök azt szeretné, hogy a változtatás következtébe sokkal több női képviselő válassza ezt a hivatást.

Ezzel párhuzamosan lehetővé tették azt is, hogy a férfi képviselők vigyázhassanak újszülött kisbabáikra, ha az anyukának valami dolga akad.


Úgy gondoljuk, az ausztrál házelnök hozzáállása a témához valóban kiemelkedően példaértékű. Hogy hogyan jutottunk el odáig, hogy nyilvánosan szoptatni szégyen, sőt, mások lelki nyugalmát felkavaró, felháborodásra okot adó tevékenység legyen, az rejtély. Mindenesetre ez egy visszafordítható folyamat. Az ausztrál példát követve érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan tudnánk végre elfogadtatni, hogy egy éhes kisbabát bárhol, bármikor meg lehessen etetni anélkül, hogy az anyukának rosszalló pillantásoktól és kritikus megjegyzésektől kelljen tartania. Enni mindannyian szoktunk. Bárhol és bármikor. Miért épp a kisbabák legyenek a kivételek?