Szoptassunk bárhol, bármikor, szabadon!

Mindenki akkor és ott szoptasson, ahol éppen szüksége van a babájának rá. Nyugodtan. Görcsöktől mentesen, felszabadultan. És ez ne zavarjon senkit. Vajon megvalósítható?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. szeptember 27. Vajda Boglárka

Mindenki akkor és ott szoptasson, ahol éppen szüksége van a babájának rá. Nyugodtan. Görcsöktől mentesen, felszabadultan. És ez ne zavarjon senkit. Vajon megvalósítható?


Az UNICEF Magyar Bizottság, a WHO Magyarország és az On The Spot közös kiállításán 15 magyar fotóművész képei láthatók Cseke Eszter és S. Takács András saját fotói mellett. Ők pont ezt a célt tűzték ki célul: ne okozzon senkinek, sehol problémát az, hogy anyatejjel táplálhassa gyermekét. A dokumentumfilmesek az elmúlt 9 hónapban, 10 országban jártak gyermekükkel az ománi sivatagtól az Atlasz-hegységig.

A kiállítás október 12-ig, ingyenesen látogatható a Madách téren.

Amikor végigsétáltam a kiállításon, azonnal arra gondoltam, hogy én soha nem szoptattam a gyermekeimet ekkora szabadságban. Olyanban, mint ahogy a képeken látható. Azon elmélkedtem, vajon ez tudattalan volt – hogy elvonultam, vagy inkább nem mentem el egy-egy rendezvényre a szoptatás miatt- vagy pedig teljesen tudatos döntés a részemről. Már nem emlékszem.

Ezek a képek azonban adtak egy új lendületet. Negyedik gyermeket valószínűleg nem vállalok már, de azt éreztem a képeket látva, hogy minden szoptatós anyuka szabadnak érezheti magát a világban. Azt, hogy ez nem is lehet soha kérdés, hogy milyen szégyen, hogy mégis időről-időre belefutunk olyan hírekbe, hogy kitiltanak gyermekét tápláló édesanyát közterekről. Sokszor sokat beszéltünk már a témáról. De talán még mindig nem eleget.

A hazai kórházakban jelenleg az édesanyák 99%-a kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval magasabb arány, mint az EU átlaga (60%). Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy 6 hónapos korban a mesterségesen táplált csecsemők aránya az évek alatt 27,7 %-ról 2014-ben 3,5 %-ra esett vissza, ezzel arányosan nőtt a vegyesen (anyatej+ hozzátáplálás) gyermekek száma. (28,8%-ról 55,6 %-ra).

forrás: Magyar Védőnők Egyesülete

 

Egy kis kitekintés a múltba

A 60-as években Magyarországon a nők több mint 50%-a táplálta kizárólag anyatejjel gyermekét a szülést követő első három hónapban. Egyes években ez az arány majdnem elérte a 60%-ot. A mesterségesen (tápszerrel) táplált gyermekek aránya csak 5% körül mozgott.

A 70-es években az első 3 hónapban kizárólagosan szoptató édesanyák aránya 30% körülire esett vissza, míg a vegyes táplálás és a mesterséges táplálás 10-10 %-kal nőtt. 1980-as években érte el csúcspontját, a tápszerrel történő táplálás, csecsemők több mint 16%-a kapott tápszert.

A 80-as évek közepétől a szoptatás aránya ismét emelkedni kezdett és 1991-re a háromhónapos korig történő kizárólagos szoptatás aránya elérte a 44%-ot. A mesterséges táplálás aránya 11,1% volt.

A szoptatást népszerűsítő programok, a bababarát szülészetek, valamint a szoptatás támogató civil kezdeményezések terjedését a szoptatási arányok jelentős növekedése követte a 90-es években.

1997-ben a 3 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya már 49.6% volt, s ez az arány 2003-ra 65,3 %-ra emelkedett.

Ezek a számadatok azonban kissé félrevezetőek voltak, mivel a kizárólagosan szoptatott csecsemők közé sorolták ekkor még azokat is, akik tea, gyümölcslé pótlást is kaptak. A szigorúbb statisztikai adatfelvétel miatt a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 2004-ben ugyan visszaesést mutat, de erről az 58%-ról (2008) tudható, hogy valóban csak a kizárólag szoptatott újszülötteket tartalmazza.

2015-ben 4 hónapos korig (119 napos korig) kizárólagosan szoptatott csecsemők aránya 52,7 %.