„Szoptatás – egy életre nyerhetsz vele!”

Önfeledt játék, különleges és bensőséges pillanatok megosztása. Napsütés és rengeteg boldog, egészséges kisgyermek vidám sikongatása játék közben. Szoptatás közben. Rejtegetés és szégyenérzet nélkül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2014. augusztus 03. Gyarmati Orsolya

Önfeledt játék, különleges és bensőséges pillanatok megosztása. Napsütés és rengeteg boldog, egészséges kisgyermek vidám sikongatása játék közben. Szoptatás közben. Rejtegetés és szégyenérzet nélkül.


Szombaton a La Leche Liga Magyarország és A „Szoptatásért” Magyar Egyesült szervezésében megrendezésre került a hagyományos „Séta a szoptatásért!” című rendezvény a Margitszigeten. A La Leche Liga Magyarországon 1992 óta önkéntes formában támogatja az édesanyákat akkreditált tanácsadóival telefonon vagy babamama tanácsadáson keresztül. A Szoptatás Világhetén belül remek alkalom nyílt jövőről és a szoptatás fontosságáról beszélni.

Délelőtt tíz órakor már szép számban játszottak a kicsik a napsütésben a hűs víznél. A szülők régi ismerősként üdvözölték egymást. Majd egy nyugodt helyet keresve elindult a menet, amivel az édesanyák azt üzenték igenis boldog és önfeledt perceket tud okozni a szoptatás. A gyermek testi- lelki egyensúlyánál pedig nem lehet fontosabb a saját kényelmünk.

A séta végén a Széchy Tamás Uszodánál lévő játszótérre érkeztünk, amit kicsik és nagyok is azonnal birtokba vettek, a felnőttek pedig pokrócokra leülve igazi piknik hangulatot varázsoltak. Ahol a házi biosütemények mellett a kicsik is minden probléma nélkül szopizhattak édesanyjuk melléből.

A programok közt szerepelt egy közösségi oldalon közzétett verseny eredményhirdetése, ahol minden beküldő kapott egy kis apró ajándékot a négy nyertesen kívül. Valamint a szervezők lehetőséget adtak arra, hogy társalgási csoportok alakuljanak ki, így különböző témákban lehetett beszélgetni a tanácsadókkal.

Tamási Dóra, akinek két kislánya van Julcsi (3,5 éves) és Zita (10 hónapos) nagyon fontosnak tartja, hogy minél tovább szoptassanak egy gyermeket, mert ez egy nagyon szoros lelki köteléket alakít ki anyában és gyermekében egyaránt. „A kisgyermekek még egyéves korukig az anyjuk része. Julcsi holnapután lesz három és fél éves, de még mindig szopik elalváskor. Nyílván, nem azért mert tápanyagra van szüksége, hanem mert szüksége van a lelki támogatásra.” A családot természetesen az apuka is elkísérte. Szántó László úgy véli a korral haladva változott meg a felfogás miszerint már nem elítélendő, ha az apuka viszi a karjában a gyereket vagy megy a lurkókkal a játszótérre.

A meghitt és bensőséges beszélgetések közt feltűnt egy ismerős arc: Kovács Patrícia színésznő, aki kislányával, Gusztos Hanna Lujzával érkezett a Sétára. A színésznő elmondta, hogy a szoptatás szerelmese és ezt egy különleges belső kapcsolatnak éli meg. Hozzátette azt is, hogy nagyon sokat köszönhet a szervezetnek, akik mind az oldalukon, mind telefon segítették az épp aktuális krízis megoldásában. „Bármikor rendelkezésre állnak. Megtanítottak engem szoptatni, a babámat pedig enni. Ezzel egy olyan tudást adtak, ami semmivel nem pótolható. Szeretném ha minél több nőhöz eljutna ez a tudás.” Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak a szoptatást csak ennyit felelt: A tápanyag és a kötődés mellett az sem elhanyagolható, hogy ő egy kiegyensúlyozott baba legyen. A férjemmel úgy döntöttünk, hogy mi semmi más nem leszünk a számára csak a biztonság. Az életre majd megneveli az élet.   

A rendezvényen részt vett még Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó kisfiával, Barnabással. Dóra mesélt a gyermekvállalással kapcsolatos nehézségekről, hogy ezzel erőt adjon más édesanyáknak is a problémák leküzdéséhez. „Nekem végül császármetszéssel végződött a szülésem. A hasi sebem és a végtaghiányom miatt a kórházban nehéz volt megtalálni azt a szoptatási pozíciót, amely kényelmes lett volna nekem és Barnabásnak. Én nem tudtam tartani őt az elején, így mindig a férjem vagy valamelyik nagymama segített a mellretételben. Komoly kihívást jelentett úgy a szoptatás, hogy én csak instruálni tudtam a segítőmet, hogy most jól van-e a mellem a szájában vagy nincs, tegyék máshova vagy másképp a fejét.”

Innen indultak most pedig már 7 hónapos a kisfiú és teljesen önállóan, élményszerűen megy az igény szerinti szoptatása az úszónőnek. „Az eleje tényleg nagyon küzdelmes volt, és ha nincs Tóth Orsi (IBCLC laktációs szaktanácsadó – a szerk.) akkor már a kórházban tápszert kapott volna a kicsi, hiába volt tejem. Szerencsére Orsi december 26-án is rögtön a segítségemre volt és az első néhány hétben talán vele beszéltem a legtöbbet.” Dóra a szoptatással kapcsolatban elmondta, hogy ez nem mindenkinek megy könnyen, de érdemes kitartani, leküzdeni a nehézségeket, a fáradtságot és a fájdalmat, mert eljön az a pont, amikor anyának és babának is csodás élmény lesz. „Nekem 3 hónapig tartott, van, akinek néhány nap is elég. A laktációs tanácsadóm hite és szakértelme tartotta bennem a lelket mindvégig. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy felkeresse az La Leche Liga képviselőit. Tegyék meg magukért és a babájukért!”