Szoptatás és gyógyszerszedés

A betegség soha nem jön jókor, de fokozott aggodalmat válthat ki, ha egy szoptató anya betegszik meg. Márpedig ez nem annyira ritka.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2015. október 24. Gyarmati Orsolya

A betegség soha nem jön jókor, de fokozott aggodalmat válthat ki, ha egy szoptató anya betegszik meg. Márpedig ez nem annyira ritka.


Dr. Kun Judit orvos, szoptatási szaktanácsadó IBCLC

Vannak, akik már a várandósságnak régóta ismert, krónikus betegséggel vágnak neki, hiszen egy jól karbantartott pajzsmirigy-, vagy cukorbetegség, illetve más hosszan tartó betegség nem akadálya az egészséges gyermek születésének.

Nem kell szenvedni
Akár akut, akár krónikus betegségről van szó, minden esetben felmerül a kérdés, hogy az édesanya az adott állapotban és kezelés mellett szoptathatja-e a kisbabáját. Szomorú tény, hogy az anya betegsége túl sokszor vet véget a szoptatási kapcsolatnak – a legtöbb esetben teljesen indokolatlanul. Más esetekben az édesanya inkább lemond a kezelésről a szoptatás folytatása érdekében, vagy az orvos nem hajlandó addig gyógyszert felírni, amíg az anya a szoptatást be nem fejezi. A szoptató anyának azonban éppen úgy joga van a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez, a gyógyszeres vagy műtéti kezeléshez, mint bárki másnak – és ez az esetek elsöprő többségében a szoptatás mellett is biztonságosan megoldható.

Kockázat és haszon
Mint minden orvosi eljárásnál, a szoptató anya kezelésénél is mérlegelni kell a kockázatot és a hasznot, annyi különbséggel, hogy a szoptatott gyermek szempontjait is figyelembe kell vennünk. A legtöbb esetben ott követjük el a hibát, hogy a mérlegeléskor nem vesszük számításba a szoptatás pozitív és a nem szoptatás negatív hatásait az egészségre. Pedig a diagnosztikai eljárások és gyógyszerek többsége kisebb veszélyt hordoz a szoptatott kisbabára nézve, mint a szoptatás felfüggesztése vagy befejezése és a mesterséges táplálás.

Hogyan mérlegeljünk?
A gyógyszerek dobozában lévő betegtájékoztató általában tiltja a szóban forgó készítmény szoptatás alatti alkalmazását. Fontos azonban tudni, hogy a tájékoztató célja a gyógyszergyár bebiztosítása az esetleges perekkel szemben, nem pedig a fogyasztó legfőbb érdekeinek védelme. Az Amerikai Gyógyszerügynökség éppen ezért hozott rendeletet arról, hogy a gyártóknak kutatási eredményekkel kell alátámasztaniuk a szoptatás alatti alkalmazással kapcsolatos javaslatukat.
Ma már több kiadvány, illetve kereshető adatbázis áll rendelkezésünkre, amelyekben összefoglalták a nemzetközi szakirodalomból leszűrhető ismereteket a szoptatás alatti gyógyszerszedés témájában. Itt kutatási eredményekre és a gyógyszer tulajdonságaira alapozva közlik, hogy egy adott hatóanyag milyen mennyiségben jelenik meg az anyatejben, és ez mekkora kockázatot jelent a szoptatott gyermekre nézve. Az anyatejben lévő gyógyszer mennyisége függ attól, hogy az anya milyen adagban, hányszor és mennyi ideig szedi, továbbá, hogy a szoptatáshoz képest mikor vette be. A baba kockázatát pedig befolyásolja az életkora, egészségi állapota, hogy koraszülött vagy időre született, és hogy mennyit szopik. Egészen más elbírálás alá esik egy kizárólagosan szoptatott egy hónapos csecsemő, mint egy reggel és este szopó két és fél éves kisgyermek. Éppen ezért egy szoptató anya gyógyszerszedésekor mindig egyedileg kell mérlegelni, hogy az mennyire biztonságos!