Szoptatás négy éves korig? Miért ne!

Volt egyszer egy kétéves kisfiú, aki körül már minden felnőtt azt mondta, itt az ideje, hogy végre leszokjon a szopizásról. Az anyukája fájó szívvel ugyan, de el is választotta őt. A kisfiú egy hétig kiabált éjjel-nappal, amitől anyukájának is folyamatos sírhatnékja volt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. augusztus 05. Gyarmati Orsolya

Volt egyszer egy kétéves kisfiú, aki körül már minden felnőtt azt mondta, itt az ideje, hogy végre leszokjon a szopizásról. Az anyukája fájó szívvel ugyan, de el is választotta őt. A kisfiú egy hétig kiabált éjjel-nappal, amitől anyukájának is folyamatos sírhatnékja volt.


Végül az anyuka, aki nem merte vállalni a nevét ebben a cikkben, elvitte a kisfiút az orvoshoz, aki azt mondta: nyilvánvaló, hogy a kicsi még nem áll készen a szopizás abbahagyására és azt tanácsolta az anyukának, akkor hagyja abba a természetes táplálást, ha a kisfiúnak nincs már rá szüksége.

A kisfiú végül négy éves koráig szopizott. Az anyuka azt mondja, nem bánta meg, hogy így döntött, noha soha nem tervezte, hogy ilyen sokáig fog szoptatni.

A társadalmi és munkahelyi nyomás, a mindennapi stressz mind olyan dolog, ami sok anyát arra kényszerít, hogy idő előtt abbahagyja az anyatejes táplálást, mondja Debora Oriol védőnő és Melony Kendell, a La Leche Liga egyik vezetője, szoptatási tanácsadó.  

“Gyakran találkozom olyan anyukákkal, akik hamarabb hagyják abba a szoptatást, mint szeretnék”, meséli Mrs Kendell. “Elapad a tejük, mert a munkahelyükön nem tudják lefejni… Ráadásul a legtöbb anyuka azonnal abbahagyja a szoptatást, amint a kicsi az anyatejen kívül más más táplálékot is kap.”

“Az elválasztásnak lassú, fokozatos folyamatnak kellene lennie, amely során a gyermek megtanulja, hogyan kell enni szilárd ételt. Ahogy a kicsi egyre többet és többet eszik más ételt, úgy lesz egyre kevesebb szüksége az anyatejre.”

“15 hónapos korában választottam el a kisfiamat. Ez kicsit hamarabb volt, mint ahogy én terveztem, de fokozatosan tettem, és a fiam igényeit igyekeztem figyelembe venni”, meséli egy másik anyuka. “Ő nem akart már igazán szopizni, ráadásul rengeteg negatív megjegyzést kaptam a  családtagjaimtól, akik nem értették, hogy szoptathatok még a gyerek egy éves kora után? Én 18-24 hónapos koráig szerettem volna őt így táplálni, de a kisfiam fokozatosan magától hagyta abba a szopizást, így nem lett belőle trauma, noha a végén meglehetősen szomorú voltam.”

“Arra szeretném biztatni az anyukákat, hogy kérjenek tőlünk segítséget. Minden kisbaba más, és az, ami az egyik anyukának bevált, nem biztos, hogy működni fog a másiknál!”, mondja Ms Oriol aki szerint a legideálisabb az lenne, ha minden nő olyan sokáig szoptatná a kisbabáját, ameddig csak szeretné. “Sokan a munkájuk miatt hagyják abba a szoptatást”, mondja. “A társadalmi nyomás is arra készteti őket, hogy idő előtt válasszák el gyermekeiket, miközben más kultúrákban teljesen természetes, hogy a kicsik 3-4 éves korukig szopizzanak.”

“Fokozatosan, három hónap alatt választottam el a kisfiam”, meséli egy újabb anyuka. “Végül a második szülinapján hagytam abba végleg a szotatást. Ez három hónapja történt, és a kisfiam nagyjából egy héten egyszer azóta is kéri, hogy szopizhasson, de persze már nincs tejem. Nemrég hallottam, ahogy néhány anyuka az elválasztásról beszél. Oda akartam menni hozzájuk, de aztán rájöttem, hogy egy évnél kisebb gyerekekről beszélnek, és így inkább mégsem csatlakoztam a beszélgetéshez. Nagyon büszke vagyok a kisfiamra és magamra, hogy ilyen jól sikerült az elválasztás.”