Szoptatás utáni depresszió – ilyen is van

Keveset beszélünk arról, hogy a hangulatunkat a szoptatás is befolyásolja. A szülés utáni depressziót például a termelődő oxitocin miatt valamelyest kivédi, de az elválasztódást követően sok anya ismét a hangulatzavar tüneteit tapasztalhatja magán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2015. július 08. Gyarmati Orsolya

Keveset beszélünk arról, hogy a hangulatunkat a szoptatás is befolyásolja. A szülés utáni depressziót például a termelődő oxitocin miatt valamelyest kivédi, de az elválasztódást követően sok anya ismét a hangulatzavar tüneteit tapasztalhatja magán.


A szoptatás abbahagyásával kapcsolatos depresszió a védőnők előtt régóta ismert, mégis kevés figyelmet kap a dolog. Ugyanakkor nem árt tudnunk róla, hiszen megmagyarázhatja, miért érezzük magunkat minden látható ok nélkül rosszul, tehetünk ellene, és egyben megnyugodhatunk abban, hogy mindez normális és átmeneti.

Miről van szó?

Az elválasztást (vagy elválasztódást) követő néhány hétben sok anya tapasztal enyhe hangulatingadozásokat, szomorúságot, esetleg sírógörcsöket. Mások inkább idegessé, nyugtalanná, ingerlékennyé, szoronganak. Az esetek legnagyobb részében ez csupán átmeneti, múló kellemetlenség, egy-két hét után visszanyerjük régi önmagunkat. Lehet, hogy betudjuk a hidegfrontnak vagy a gyerek náthája miatti kialvatlanságnak, és nem igényel különösebb figyelmet a dolog. Ritkán azonban a tünetek elérik azt a szintet, ami már lényegesen befolyásolja az ember életvitelét, és a nyugtalanság vagy a szomorúság nem múlik el. Ilyenkor érdemes lehet szakember segítségét keresni.

Hogyan okozhat anyai depressziót a sütőtökpüré?

Vannak anyák, akik ujjongva ünneplik, hogy végre abbahagyhatják a szoptatást, és vannak, akik még nem állnak rá készen, amikor a baba már igen. Utóbbi esetben a csecsemő kezdeményezi az elválasztást, vagyis visszautasítja az anyamellet és inkább a zöldségpüréket választja helyette, ezt pedig nehlz lehet megélni. A másik, kevésbé lelkizős magyarázat a jelenségre a szoptatás alatt termelődő oxitocin hatásában rejlik. Az oxitocin az anya agyában a szoptatás során termelődő hormon, amelynek van egy lazító, nyugtató, szorongásoldó, hangulatstabilizáló hatása. A szoptatás megszűnésével a napi oxitocinadagunkról is le kell mondani, ez pedig átmenetileg “elvonási tüneteket” okozhat, mert agyunknak át kell állnia az oxitocinmentes működésmódra. Ez némi időt vesz igénybe, és ebben a pár hétben a hormon hiányában nyugtalanok, depressziósak lehetünk.