Szoptatva alvás: az új fogalom

Nincs olyan, hogy kisbabaalvás. Nincs olyan, hogy szoptatás. Csak szoptatva alvás van.” – olvasható a neves Acta Paediatrica című gyermekorvosi szaklapban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2015. október 12. Gyarmati Orsolya

Nincs olyan, hogy kisbabaalvás. Nincs olyan, hogy szoptatás. Csak szoptatva alvás van.” – olvasható a neves Acta Paediatrica című gyermekorvosi szaklapban.


 

Akik pedig ezt állítják, nem mások, mint a Notre Dame Egyetem antropológusai, James McKenna és Lee Gettler. A két szakember szerint a szoptatva alvás definíciója, amikor az kisbaba együtt alszik az anyával és szopizik. A kutatók abban reménykednek, hogy azzal, hogy „legitimizálják” (ld: szaklapban, különálló fogalomként jelentetik meg) a szoptatva alvást, milliónyi olyan anyát támogatnak, akik éjszakánként megosztják az ágyukat kisbabájukkal, ezáltal mindketten többet alszanak, erősödik közöttük a kötődés, és jobban értékelik magukat anyaként.

A kutatók 25 év adatait nézték át, amelyekből egyértelműen az derült ki, hogy az együtt alvós szoptatásnak kizárólag előnyei vannak az azonnali és állandó kontaktus, az igény szerinti szopizás, illetve az agyi fejlődés területén egyaránt. McKenna és Gettler azt is hangsúlyozza, hogy a szoptatás e módja tökéletesen veszélytelen, ráadásul nagyban csökkenti annak az esélyét, hogy az anyának elapad a teje és tápszerrel kellene etetnie a kisbabát.

A kutatók célja az is, hogy ellensúlyozzanak egy, az egész Egyesült Államok területén folyó, Safe to Sleep elnevezésű kampányt, amely egyértelműen és ellentmondást nem tűrően ellene van az együttalvásnak és a szoptatva alvásnak. A Notre Dame antropológusai joggal félnek attól, hogy a kampány aláássa a szoptatás fontosságát, összezavarja az anyákat és megfosztja őket és a babákat az együttalvás rendkívül jótékony hatásaitól.

McKena és Gettler rámutat arra  tényre is, hogy számos viselkedéskutatási és pszichológiai tanulmány foglalkozik azzal, milyen alapvető fontosságú készségek alakulnak ki a szoptatva altatott babáknál.

Az ellentábor a bölcsőhalállal ijesztgeti az anyákat, Gettlerék szerint azonban épp az ellenkezője igaz: a szoptatva alvás miatt a babák sokkal gyakrabban felébrednek (hogy szopizzanak egy kicsit), ami éppenhogy meggátolja a bölcsőhalál lehetőségét.

Forrás: News.nd.edu (via)