Szülés-matematika: a szülés időpontjának kiszámítása

Komoly kalkulációk előzik meg a szülést - az orvos, a szülésznő, s a kismama is aktívan számolgatja, vajon mikor érkezik meg a kisbaba. Ehhez képest gyakran közel sem a várt időpontban jön a kicsi. Mégis, hány nap akkor a terhesség?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. április 26. Gyarmati Orsolya

Komoly kalkulációk előzik meg a szülést – az orvos, a szülésznő, s a kismama is aktívan számolgatja, vajon mikor érkezik meg a kisbaba. Ehhez képest gyakran közel sem a várt időpontban jön a kicsi. Mégis, hány nap akkor a terhesség?


A terhesség átlagos hossza 268 nap, vagyis alig több mint 38 hét – legalábbis erre jutott 2013-ban egy amerikai kutatócsoport, amikor arra kereste a magyarázatot, hogy mi okozhatja azt, hogy a terhességek különböző ideig tartanak. Alapesetben az orvosok egy viszonylag egyszerű képlettel számolnak, amikor a baba születésének időpontját igyekeznek meghatározni: az utolsó menstruáció napjához adnak 280 napot.”Nálam a terhesség alatt több időpont is felmerült, persze nem egymástól nagyon távol állók, de azért vicces volt, hogy az egyik héten azt mondtam a leendő nagyinak, hogy június végén érkezik az unoka, a következő vizsgálat után pedig azt, hogy júliusi lesz a gyerek” – meséi Andi, aki a nyár elejére várja az első babáját. Azt mondja, egyelőre nem zavarja ez a csúszkálás, de a barátnői tapasztalatai alapján könnyen lehet, hogy stresszes lesz az utolsó néhány hét, a folyamatos készültség.

Természetesen a terhesség alatt ultrahanggal is követik a baba növekedését így a várt időpont többször korrigálódhat a kilenc hónap folyamán (a 12. héten elvégzett ultrahang a tapasztalatok szerint viszonylag pontos időpont számítását teszi lehetővé). Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a szülési-képlet adta dátum inkább csak hozzávetőleges, a legtöbbször plusz-mínusz időpontokban lepi meg a baba a családot: a klasszikus számítással kalkulált napon ugyanis csak a gyermekek 4 százaléka jön a világra, és előtte vagy utána tíz nappal is csak az újszülöttek 70 százaléka érkezik.